Кирил Петков до Петко Каравелов и Георги Димитров

Служебен кабинет начело с военния министър заменя управлението на либералите преди 140 г.

Кирил Петков до Петко  Каравелов и Георги Димитров | StandartNews.com
  • История на десетодекемврийските български правителства
  • Служебен кабинет начело с военния министър заменя управлението на либералите преди 140 г.

Днешният 10-и декември е значима дата в историята на съставянето на правителства в Третата българска държава. На този ден са сформирани три кабинета.

На 10-и декември (27-и ноември по стар стил) е съставено Четвъртото правителство на страната след Овобождението, което е и първият от общо четирите кабинета на Петко Каравелов. 20 години по-късно - на прага на новия XX век, на 10-и декември 1900 г. е съставено Двадесетото (16 кабинета са се сменили само за две десетилетия) правителство на България начело с Тодор Иванчов.

На 10-и декември 1947 г. пък Шестото Велико народно събрание  избира Георги Димитров за министър-председател и му възлага да състави правителство на Отечествения фронт, в което влизат 4 парти. На 10-и декември 2021 г., се очаква да бъдат финализирани детайлите около коалиционното споразумение на бъдещото правителство на Кирил Петков. Каква е историята на декемврийските кабинети на неговите предшественици.

 

Финансистът Петко Каравелов е една от най-значимите фигури в българския политически и обществен живот в годините след Освобождението. Брат на писателя Любен Каравелов, тъст на Пейо Яворов и Йосиф Хербс и лидер на Либералната партия, той оглавява общо четири правителства.

Първото от тях е съставено на 10-и декември 1880 г. (по нов стил) след като либералите на Караравелов и Драган Цанков печелят убедително изборите. Първоначално през пролетта на същата година Цанков оглавява парвителството, но след противоречията му с княз Александър Батенберг е назначен нов кабинет, начело с Петко Каравелов. Той съставя правителство с общо петима министри (колкото сега се предвижда да бъдат само вицепремиерите). Самият Каравелов оглавява финансовото министерство и правосъдието. За вътрешен министър е назначен Драган Цанков, а образованието - тогава Министерство на народното просвещение, е поверено на големия поет и публицист Петко Славейков. Останалите двама членове на кабинета са министърът на външните работи и изповеданията Никола Стойчев и военният министър ген. Казимир Ернрот - финландски офицер на служба в Руската империя и участник в Освободителната война, който ще има ключова роля в политическия живот у нас и по-късно.  Правителството на либералите полага успешно начало на българското държавно строителство и законодателна дейност заедно с княз Александър I. Отношенията между тях обаче не са цветущи. "Княжеското съучастие в това съзидание не сближава Александър с либералите", пише проф. Андрей Пантев в свой очерк за първия владетел на Третата българска държава. Отделно са обтегнати отношенията със съседна Турция, както и с Русия.

Потомци на наш министър-председател ръководят Nokia

Държавният глава княз Александър Батенберг иска по-големи правомощия и  промяна на Търновската конституция. Той търси съдействие от своя височайш чичо - руският император Александър II, чийто паметник се извисява пред сградата на Народното събрание в София. Царят Освободител любезно, но твърдо му отказва да се меси в българската Конституция.

На 1 март 1881 г. обаче императорът е убит при атентат. Фактът, че покушението е извършено от "радикални елементи", помага на консерваторите у нас да представят либералите като "съмишленици" на убийците, пише историкът Петър Константинов. Отделно от това има вътрешни противоречия между самите либерали, които се делят на радикално и умерено крило. Това дава възможност на княза да наложи волята си и правителството на Каравелов е уволнено само пет месеца след съставянето му.

Държавният глава назначава служебен кабинет, начело...с военния министър от редовното правителсво ген. Казимир Ернрот. Впоследствие князът урежда свикване на Велико народно събрание, което му дава извънредни пълномощия за период от 7 години. След като напуска поста на служебен премиер ген. Ернорт се прибира в Русия. Финландец по произход, той се установява в Хелзинки, където става ръководител на Хелзинксия университет (тогава Финландия е част от Руската империя). Негов потомък е бившият президент на една от водещите световни компании за мобилни и комуникационни технологии - Nokia, който носи и същото име - Казимир Ернрот, чието семейство ръководи концерна.

Пак ще се видим след 20 години

Точно 20 години след назначаването за първи път на Петко Каравелов за премиер и след като са се изредили 16 кабинета, на 10 декември 1990 г. (по нов стил) е назначено правителство на друг либерал - Тодор Иванчов.

Това е негов втори кабинет. Той се сформира непосредствено след разпусакнето на първия му, който управлява по-малко от два месеца. Още по-кратък е животът на второто правителство на Иванчов - то се задържа на власт само месец и половина - в първите дни на 20-ти век, а водещата фигура и човекът с реална власт в него се твърди, че е бил вътрешният министър и бивш началник на щаба на армията ген. Рачо Петров. Именно той става и следващият министър-председател. По ирония на съдбата начело на служебното правителство тогавашният държавен глава - Фердинанд I, назначва отново свой приближен генерал. 

Отечественият фронт е четирипартийна коалиция

47 години по-късно - на 10-и декември 1947 г., Шестото Великото народно събрание избира за министър-председател Георги Димитров и му възлага да състави второто правителство на Отечествения фронт. Година по-рано официално формата на държавно управление в България е променена от република на монархия. Все още обаче комунистическата партия не е установила едноличната си власт. Самото правителство на Отечествения фронт е коалиция от четири партии. В отечественофронтовския кабинет от 1947 г. има 22-ма министри, като най-много са представителите на Българската работническа партия (комунисти) - бъдещата БКП. В кабинета влизат още представители на БЗНС, Звено и Българската работническа социалдемократическа партия. Част от управлението са и членове на Радикалнта партия. Скоро обаче коалиционните партньори на комунистите се обезличават. Социалдемократите влизат в БКП, Звено и радикалите се разпускат, а БЗНС остава като казионна организация чак до падането на комунизма на 10 ноември 1989 г.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай