Петък,

Хитрост! Пенсионери разкриха как ще нокаутират зимата

От: Редактор -
9163
Хитрост! Пенсионери разкриха как ще нокаутират зимата
A
A
A

70-годишната Лили разказа пред „Телеграф“, че заради поскъпването на тока и парното има намерение да прекарва дните си в читалнята на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

В София има много градски библиотеки, където хората могат да четат любимите си издания и в същото време да намалят престоя у дома, за да не пускат парното и печката. Освен това могат да се четат и вестници в читалните, обясни пенсионерката.

Броят на читателите, които посещават Националната библиотека, нараства през последните три години. През 2020 година читателите са 19 313, а година по-

късно нарастват до 22 914. Очакванията са, че тази година ще надмине нивата от 2021 година. Обичайно има ръст на интереса към библиотеката със стартиране на академичната година. Основно през есенните месеци читалните се пълнят със студенти.

Регистрацията на читателите и издаването на читателски карти е безплатно и за срок от една година. Те могат да се извадят онлайн или на гише „Регистрация“ в библиотеката.

Читалищата

В селата в буквални огнища май ще се превърнат народните читалища. Нищо чудно броят на самодейците да се увеличи от декември до март, тъй като е нормално някои жители на тези населени места да се възползват от тази културна институция - не само като огнище на българщината, но и като място за сгряване.

„Ние разполагаме с климатик. Няма да върнем никого, това е обществена сграда и институция. По този начин бабите в селото ни ще се социализират, ще общуват с нашите самодейци.

Ще си направим чай или кафе, може и греяно вино, ще си поприказваме, ще си попеем, че и хоро ще завъртим. Така и така климатикът работи, защо да не сме в помощ на хора в нужда, които не могат да си позволят да пускат отопление вкъщи“, заяви Дафинка Бойчева, секретар на Народно читалище „Иван Чаушки-1934“ в благоевградското село Логодаж.

Гарата и мола

В Благоевград знакови места за намиране на топлина са гарата и автогарата, макар че там също се пести от гориво и в чакалните няма да се изпотят и чакащите своето превозно средство, и тези, които са влезли, за да ползват само топлото.

Двата мола в града също отдавна се ползват с такава цел, още преди да поскъпнат толкова много енергоносителите. Особено в по-стария и по-малък търговски център, където са монтирани и пейки във фоайето на партера.

Офисът

Скъпата енергия за отопление тласка и служителите, които са използвали възможността за работа от вкъщи, да се върнат в офиса, за да намалят сметките си. Според експерти от консултантска компания през последните месеци търсенето на офиси в София е продиктувано от постепенното връщане на служителите на работните им места.

Анталия

Турски хотелиери подеха кампания за привличане на европейци, затруднени да плащат сметките си през зимния сезон, съобщава в. "Хюриет", цитиран от БТА.

В Анталия например европейските туристи ще имат възможност да прекарат по-евтино зимата срещу 21 евро на ден.

Програмата е насочена преди всичко към пенсионерите на Стария континент, които се сблъскват със скок на цените на бензина, природния газ, електричеството и храната. Според оценки разходите за енергия и храна на четиричленно семейство в Германия понастоящем възлизат на 3461 евро.

Кината, и особено театрите, са също привлекателни места, но за конкретна публика.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com