Къде ще пътуват нашенци за Великден? 60 000 хукват в чужбина

За Великден българите ще пътуват смело

Къде ще пътуват нашенци за Великден? 60 000 хукват в чужбина | StandartNews.com

Въпреки цените на храните, които се покачиха, за Великден българите ще пътуват смело, като е очакван дори и ръст в кръстосването на нашенци в страната и чужбина.

2023 г. е годината на интензивните туристически пътувания и Великден ще докаже, че туризмът заради пандемията, включително и заради инфлацията, печели от тази ситуация, коментира професор Румен Драганов в интервю за БТА.

Те ще бъдат 320 000, като 60 000 са в чужбина.

Пътуванията ще са по-малко тази година, защото Великден отбелязваме по-рано. По принцип този празник съвпада с края на зимния сезон в страната и преди началото на летния. Когато Великден съвпадаше с майските празници между 1 и 6 май, в България са отчитани почти половин милион пътувания, напомни експертът, но посочи, че за сметка на това тази година пътуванията ще са по-интензивни. 

За идния празник у нас интересът е голям към планините, спа хотелите, къщите за гости и жилищата от тип втори дом. Всяка година има и такива пътуващи, които отиват при близки, приятели и роднини.

В чужбина за Великден българите ще отидат в Турция. Там пътуващите ще бъдат 20 000, а в другата ни съседка – Гърция те ще са 15 000. До 60 000 остават още, които са в страните от ЕС и извън него.

По Великден у нас се очаква да пристигнат около 70 000 чуждестранни граждани, основно от съседните ни държави - Гърция, Република Северна Македония, Сърбия и Румъния, каза Драганов. Очакват се посещения и от Германия, Австрия, Испания, Италия - навсякъде, където сме се сродили, отбеляза Драганов и допълни, че през последните години има голям интерес към посрещането на този празник в България, защото при нас той се отбелязва доста по-тържествено. По традиция по морето най-много ще са румънските граждани, като при хотелите, които работят целогодишно и предлагат балнео, спа и уелнес, се очаква 100 процента заетост както от чужденци, така и от българи.

По думите на Драганов интересът към почивки през лятото в страната е възходящ. България е поставена много добре, резултатите от международните борси през януари, февруари и март, включително и в края на миналата година - Лондонската борса, изложенията в Румъния и Полша, показват много силен интерес към страната ни, коментира експертът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай