Кацаров призова за бърза актуализация на бюджета

Депутатите обсъждат на първо четене парите за НЗОК

Кацаров призова за бърза актуализация на бюджета | StandartNews.com

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров призова депутатите да гласуват бързо актуализацията на бюджета, за да се осигурят пари за посрещане на четвъртата вълна от COVID-19.

„От гледна точка на настъпващата пандемична вълна е важно не само приемането на законопроекта, важно е и той да бъде приет възможно в най-кратки срокове, за да даде сигурност и спокойствие на системата в планирането и провеждането на мерките за противодействие на четвъртата пандемична вълна, която настъпва“, каза министърът.

„Има такъв народ“ настоява в актуализацията на бюджета на Здравната каса да се осигурят пари за COVID добавка за магистър-фармацевтите, които работят в болничните заведения. "Необходимата сума е един милион лева", обясни д-р Ивайло Христов от партията.

„Получава се един парадокс - помощник фармацевтите от болничните аптеки, които са специалисти по здравни грижи, имат право по смисъла на член пет и получават допълнително възнаграждение в размер на 360 лева, а техните ръководители - не“, каза той.

ГЕРБ - СДС няма да подкрепи актуализацията на бюджета на Здравната каса, защото е „неиздържана“, заяви д-р Даниела Дариткова.

По думите ѝ заложените над 105 милиона лева допълнителни приходи от здравно-осигурителни плащания не са мотивирани.

Партията е поискала специални разчети за очакваните здравни вноски изцяло, според който се очакват 91 милиона лева допълнително.

„Но затова не е необходима актуализация на бюджета, защото и в действащите текстове на закона за бюджета на НЗОК има правна възможност Надзорният съвет да разпределя тези средства по свое усмотрение в зависимост от това какви са изпълненията по отделните пера, но само за здравно осигурителни плащания“, каза Дариткова.

Тя разкритикува и логиката на осигуряване на пари за ваксини, както и бавния процес по ваксиниране срещу COVID-19.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай