Карамфил - ароматна подправка с много ползи за здравето

Карамфил - ароматна подправка с много ползи за здравето | StandartNews.com

Карамфилът е подправка с широко приложение в азиатската и северноевропейската кухня. Той е изключително богат на антиоксиданти. Повечето хора обаче като че ли не познават множеството ползи за здравето, които има тази подправка, пише здравният портал Doctiming.bg. Извън кухнята най-често хората използват карамфил като локално обезболяващо средство – най-вече при зъбобол. 

Сушените пъпки на растението съдържат ароматни масла, които именно придават медицинските и кулинарните им свойства. Добре е да си купувате именно цели пъпки, тъй като когато е в прахообразно състояние карамфилът бързо губи полезните си съставки. За да разберете дали са пресни, когато си купувате пъпки, натиснете някоя от тях с нокът. Трябва да усетите силен аромат и по нокътя ви да остане мазнина.

Можете да си направите отвара от карамфил, която има силно антибактериално действие. За целта счукайте няколко пъпки (колкото да напълните пликче за чай) и накиснете в гореща (но не вряща) вода и оставете да преседят 8-10 мин. От отварата става и чудесна натурална вода за уста.

Най-добри резултати можете да постигнете с есенциално масло от карамфил. Ето неговите приложения:

Маслото от карамфил има изключително добър противогъбичен ефект. Отварата от пъпки или карамфилово масло доказано помага при кандидоза. Маслото може да се нанася и директно върху кожата при други гъбични инфекции, но трябва да имате предвид, че то е много силно и може да доведе до временен дискомфорт или ако прекалите с употребата му дори до манганова токсичност. За да избегнете подобни нежелани ефекти можете да разредите маслото от карамфил с отвара от пъпките на растението.

Карамфилът има антивирусен и антибактериален ефект. Може да се използва при настинки, кашлица и дори грип.

Карамфилът предпазва от диабет, тъй като увеличава тройно нивата на инсулин при приемащите го. Той е изключително богат на манган, който е жизненоважен за метаболизма на тялото.

Подпомага храносмилането – можете да изпробвате тези му свойства като изпиете чаша чай от карамфил след някоя прекалено обилна вечеря. Това ще облекчи храносмилателния дискомфорт и чувството за подут стомах.

Карамфилът е много богат на магнезий, калций, витамин С и К, както и на Омега-3.

Внимание: Не се препоръчва употребата му от малки деца и бременни!

(Статията е предоставеена от медицинския портал Doctiming.bg)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай