Канелата пази от диабет и рак

Канелата пази от диабет и рак | StandartNews.com

1/2 чаена лъжичка сваля кръвното и холестерола

Ароматът е допинг за мозъка, помага и при депресия

Използваме я предимно за украсяване на млякото с ориз или за жито. Много често я слагаме като като подправка на печени ябълки и сладкиши. Всъщност канелата, която идва от гръцката дума "кинамомон", е една от най-древните подправки. Споменава се в Библията и е позната в Китай поне от 3 век пр. Хр. Египтяните пък не само приготвяли напитки и храни с канела, но я използвали и за балсамиране. Това й качество се използва и в днешни дни - канелата е силен естествен консервант. Сега на пазара може да се видят два вида канела: касия и цейлонска. Касията идва предимно от Китай и
Виетнам. Има тъмнокафяв до червеникав цвят и грапава кора. В повечето случаи канелата, която купуваме на прах е касия - тя е по-твърда и по-люта. Пръчиците са по-губи и дебели и твърди. Цейлонската се отглежда основно в Индия и Шри Ланка. Кората й има от тъмнобежов до светлокафяв цвят, тънък повърхностен слой и гладка кора.

Тя е на по-меки и тънки пръчици, с по-сладък вкус

На външен вид много наподобява пура - с многослойна и съвсем фина структура.
Искате ли да започнете здравословно деня си? Достатъчно е да разтворите 1/2 ч.л канела и супена лъжица мед с топла вода и да я изпиете сутрин на гладно. Или просто си я сложете в сутрешното кафе. Ароматно е и е вкусно. Доказано е,че канелата е и прекрасно лекарство. Благотворното й действие е било оценявано по достойнство във всички времена. Хипократ и Парацелс го прославяли като лекарство, което нормализира менструацията, ускорява раждането, укрепва сърцето.

Няколко грама от тази уханна подправка в храната нормализират равнището на кръвната захар и предотвратяват сърдечно-съдовите заболявания. Канелата е често използвана при диети, благодарение на способността й да повишава инсулиновата чувствителност. Предотвратява складирането на мазнини в организма. В резултат организмът няма толкова голяма нужда от инсулин и клетките на панкреаса не се претоварват. Благодарение на съдържанието на фибри и специфични етерични масла, храносмилането се забавя и човек се засища и с по-малко храна.

Тя се използва за предпазване и лечение на диабет тип 2, затлъстяване, повишен холестерол, липса на концентрация. Канелата е сред най-богатите на антиоксиданти подправки, а е лесно достъпна и приятна добавка към менюто ви. Смята се, ефикасно сваля високото кръвно налягане. Доказали са, че действа благотворно и
при ставни възпаления и дори при някои видове рак. Дори само 1 грам канела на прах, прибавена към храната, оказва благоприятно въздействие върху пациенти с диабет от тип 2, повишени триглицериди и лош холестерол и понижава риска от усложнения.

Полезна е и за деца, защото повишава умствените способности. Дори само ароматът на канела или смученето на канелен бонбон повишават умствените способности, като изострят вниманието, ускоряват реакциите и възприятието при работа с компютърни тестове. Приложението на това свойство при възрастни хора и страдащи от тревожност, депресия и разстройство на вниманието, е интересно и за него ще научаваме още в бъдеще.

Етеричните масла имат силни противовъзпалителни свойства

- в едно изследване пациенти с артрит започват да се движат с по-малко болка само месец, след като ежедневно приемали канела и то в много малки количества.В китайската медицина и Аюрведа канелата се използва при простуда, проблеми с храносмилането и вирусни заболявания. Тя е и силно антибактериално средство, ефективно дори при борбата с ешерихия коли и при резистентни на лечение гъбични инфекции. В наше време при експерименти с мишки е установено, че водният екстракт от канела е ефикасно средство за лечение на язва на стомаха

При желание да включите канела в ежедневното си меню, приемайте между1/2 и 1 ч.л. дневно или разтворена в мед, или като част от различни ястия. Други пък я използват като подправка в обичайния си шейк, мляко с ориз, ароматна гръцка мусака, чаша топло мляко - комбинациите са безкрайни.

Както и за всяка друга добавка, консултирайте се с лекар или диетолог преди да прецените дали е подходяща за вашите цели.

Конските дози докарват гърч

Колкото и да е полезна, в канелата се съдържа и отровното вещество кумарин. В големи количества може да въздейства отрицателно на черния дроб. Съгласно приетите норми от ЕС, съдържанието на кумарин в хранителните продукти не бива да надвишава 2 мг на 1 кг. Нищожното количество канела, което ние употребяваме, например в сладкишите, не е опасно за здравето. Но да се опитваме да нормализираме равнището на кръвната си захар, поглъщайки големи дози канела, е вредно, предупреждават шведските медици. Излишното количество в храната може да държи човек във възбудено състояние, да учести съкращенията на сърцето, дишането, да засили потоотделянето и да активизира прекалено перисталтиката на червата. Оттук-нататък следва затормозяване на централната нервна система и сънливост, а понякога може да се стигне и до гърч. Пушенето на канела наподобява ефекта на марихуана. Разбира се, най-често се злоупотребява с канеленото масло, което довежда до състояние, близко до наркотичното.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай