Кандидатите за БТА представят концепции

Те ще бъдат изслушани на открито заседание на медийната комисия

Кандидатите за БТА представят концепции | StandartNews.com

Двамата кандидати за генерален директор на БТА представят днес концепциите си в медийната комисия на парламента. На открито заседание, което ще се излъчва онлайн на страницата на парламента, депутатите ще изслушат Кирил Вълчев и Ивайло Данаилов. Професионалният опит и на двамата е бил свързан с БТА.

ВИЖ ОЩЕ: Ивайло Данаилов vs. Кирил Вълчев за шеф на БТА

Кирил Вълчев е журналист и юрист, кариерата му е свързана с БТА, на която е юрист. От 1993 до 1995 г. е бил репортер в редакция "Информация за чужбина" на агенцията.

Изключителен професионалист, Вълчев от дълги години води седмичното обзорно предаване „Седмицата” по „Дарик радио”, което по рейтинг и влияние се мери само с "Панорама" на БНТ. Кандидатурата му е внесена от осмината депутати на ГЕРБ в медийната комисия, начело с председателя й Вежди Рашидов. Номинацията на Вълчев се приема изключително радушно от колегите в Агенцията. Той има подкрепата и на синдикатите в БТА, които е особено важно за избора му.

Журналистът и преводач Ивайло Димитров, който е номинация на БСП, е бил медиен съветник на трима премиери – Димитър Попов, Филип Димитров и Сергей Станишев. Неговата кариера тръгва именно от БТА, където той стажува още като студент. Впоследствие започва работа като преводач и репортер в отдела "Информация за чужбина", а по-късно и във "Вътрешна информация". След време Данаилов става част от екипа на "168 часа", а после отново се връща в БТА вече на ръководна длъжност - главен редактор на "Пресфото". Именно тогава той инициира в БТА да бъдат купени дигитални фотоапарати, които са първите в българските медии.

Генералният директор на БТА се избира от Народното събрание с 5-годишен мандат. В средата на декември 2020 година депутатите приеха процедурата за предлагане на кандидати и изслушването им в Комисията по културата и медиите, както и за избора от НС.

Предложения за генерален директор на БТА можеха да се правят от парламентарни групи или от народни представители.

Гласуването на кандидатите в пленарната зала ще става по азбучен ред. За избран ще се смята този, който получи повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай