Какви са разходите за пенсии

Пенсионерите в страната са малко над 2 милиона и 30 хиляди души

Какви са разходите за пенсии | StandartNews.com

Към 31 декември 2022 година пенсионерите в страната са малко над 2 милиона и 30 хиляди души, а разходите за пенсии са близо 15 милиарда и 635 000 милиона лева или 9,5 процента от брутния вътрешен продукт. Това се посочва в отчета за изпълнението на бюджета на Държавното обществено осигуряване за миналата година. Документът ще се обсъжда на заседание на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт този четвъртък, пише БНР.

По закон този отчет се внася от управителя на института в Народното събрание.

В отчета за изпълнението на бюджета на Държавното обществено осигуряване за миналата година е записано, че трансферите от държавния бюджет за покриване на недостига от средства са в размер на 40,6 на сто.

От осигурителни вноски са постъпили малко над 9 милиарда и 800 милиона лева, което е с 300 милиона над планираното. Над 86 процента от всички направени разходи са за изплащане на пенсии, което е с почти един процент над планираното. Средната пенсия за миналата година е 674 лева и 54 стотинки, като в него са включени всички добавки, включително коледните и великденските от 70 лева. Така номиналният ръст на средната пенсия е 25,7 на сто, а реалният – малко над 11процента при средногодишна инфлация за миналата година от 13 на сто.

В документа е отчетено, че са изплатени 864 милиона лева за болнични, което е преразход с над 100 милиона лева спрямо планираното. Причината са повече изплатени дни по болнични листове, свързани с Covid-19. Среднодневното обезщетение е малко над 40 лева. За обезщетения за безработица през миналата година са изплатени 412 милиона лева, което е икономия спрямо планираното със 160 милиона лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай