Как "Левски" може да се припише на Путин или Тръмп

Джиросването на акциите е пунта мара, обяви проф. Герджиков

Как "Левски" може да се припише на Путин или Тръмп | StandartNews.com
  • Джиросването на акциите е пунта мара, обяви проф. Герджиков

Един от най-вещите български юристи в областта на търговското право - проф. Огнян Герджиков, категорично заяви, че актът с джиросването на акциите на ПФК "Левски" на името на Бойко Борисов няма никаква правна стойност. И нарече акцията „Удар във въздуха”.

 

В началото на седмицата дясната ръка на укриващия се от правосъдието милиардер Васил Божков - Георги Попов, който е притежател на 86.6% от акциите в клуба, заложи капан на премиера като му ги джироса. Борисов отказа да ги приеме. Негодници, подиграха се с „Левски”, коментира вчера министър-председателят. И допълни: Утре така и къщата с децата може да ми прехвърлите.

"Когато завършвах един стар юрист ми каза: "Добрият юрист не трябва да вярва на ушите си, той трябва да вярва на очите си". Аз преди няколко дни не го послушах, зададоха ми въпрос за джиросването на акциите и кой е собственик. Казах, че джирото е едностранна сделка, от него задължения за джиратаря няма никакви и той не става акционер, докато не се впише в книгата на акционерите".

"Вчера (в събота) видях т.нар. джиро и се плеснах по челото - какви мнения давам! Това, което беше показано не е никакво джиро, младите хора биха му казали пунта мара. Една ценна книга се джиросва на гърба. Когато има много джира и този гръб не стига, на него се залепва един бял лист и на него продължава джиросването. Това е единен документ, не могат да бъдат два, за да се проследи непрекъснатият път на джирата", обясни Герджиков в пред бТВ.

"Собственик на акциите е този, който се е опитал по този начин да джироса. Ако това е направено умишлено, умно е замислено, защото побъркаха цялата държава една седмица. Мисля си обаче, че е направено от недостатъчно знание", категоричен е Герджиков. И отново обясни: ,,Когато има много джира и този гръб не стига, се залепва един бял лист, който се нарича алонж, и на него продължават джиросванията. Трябва да има единен документ, не могат да бъдат два документа, защото все пак трябва да се проследи непрекъснатият ред на джирата, а това при отделните документи няма как да стане. Че с такива джиросвания освен на Борисов, ''Левски'' може да се предпише на Путин или на Тръмп. Това не е нищо, освен удар във въздуха'', разясни проф. Герджиков.

,,Това, което мога да кажа със сигурност, е, че собственик на ''Левски'' си остава Георги Попов. Категоричен съм!'', допълни той. ,,Дали е направено умишлено или не, не мога да кажа. Може би е направено от недостатъчно знание, тъй като джирото се прави много по-простичко. Но дори да бъде направено и по правилния ред, Борисов трябва да се впише в книгата на акционерите. В противен случай той няма никакво задължение към тези акции, ако не е вписан в книгата на акционерите. Това е, има права, но не и задължения'', подчерта проф. Герджиков и добави "собствеността не е променена, защото джирото не е направено правилно."  Освен това според Търговският закон, ако джирото не бъде вписано до 1 седмица в акционерната книга, то става невалидно. Ако Наско Сираков иска да вземе акциите, Попов трябва да ги джироса на него и то правилно, каза още бившият председател на Народното събрание.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай