Как бащата на Кико Дончев помага на наши гении

И в момента чете дистанционно лекции на студенти от СУ

Как бащата на Кико Дончев помага на наши гении | StandartNews.com

Цял свят научи името на българина Кико Дончев, който като ръководител наземни операции бе до Илон Мънск при изстрелването на Спейс Екс към Международната космическа станция. Малцина обаче знаят, че баща му – видният професор по математика Асен Дончев, прославя от години България.

Кой е той? Проф. Дончев е написал поне две настолни книги за математиците от цял свят, разказва неговият колега и приятел от Института по математика акад. Петър Кендеров. От момента, в който се установява в САЩ, той се превръща и в нещо като "консул" за българските математици - тоест в момент, в който те пристигнат в страната на неограничените възможности, винаги е готов да ги посрещне и да им помогне. Той им гостува, гостуват му и те - при Кендеров, който през 90-те преподавал в Канада, дошло на гости цялото семейство на Асен, заедно с децата.

"Асен никога не е забравял, че е българин. Който наш математик откъдето дойде, отиваше на гости у Асен и после Асен му гостуваше", разказва Кендеров. "Него, както и Райчо Лазаров, който в момента е професор в Тексас, са българските учени, които откроявам рязко от останалите наши колеги, емигрирали зад граница", казва Кендеров. Именно те откликват искрено на всички инициативи на България и са доказали, че развитието на математическата наука у нас не им е чуждо и че искрено се вълнуват от него. Дори в момента проф. Дончев чете дистанционно лекции на студенти по математика от Софийския университет. При това дистанционният му курс се слуша не само от студенти и докторанти, а и от самите професори на Алма матер. Заедно с него курсът се чете и от още един българин, който има много сериозни постижения, които са дори немислими за немскоезичния свят - проф. Владимир Вельов, който не просто преподава в Техническия университет във Виена, но и завежда катедра там. А това е много сериозно достижение за немскоезичния свят - там да станеш професор може, да ти поверят ръководството на нещо, след като идваш от друга държава, е почти невъзможно", споделя акад.Петър Кендеров.

Самият Асен Дончев учи първо в Техническия университет, след което заминава за Полша, където завършва образованието си и защитава кандидатска дисертация. Занимава се с темата "въпроси на оптималното управление". Получава у нас наградата за млад учен. "Тогава я присъждаше ДКМС, когото сега много хулят, но пък просто навремето нямаше друг, освен Комсомола, който да дава подобна награда", разказва акад. Кендеров. По-късно Асен получава и голямата награда на математиците, а след това издава научен труд заедно с италианския си колега Тулио Солеци, който и до днес се възприема като своеобразна Библия в сферата на математиката.

По инициатива на Асен и Тулио започва да се провежда един българо-италиански семинар в тази много тясна сфера - оптимизационни задачи, за който очаквали, че я го направят 5-6 пъти, я не, но вече има 15 издания. "Отначало беше българо-италиански, после се присъединиха поляци и французи, испанци, германци, математици отвъд океана. Продължава да има голям интерес към този уъркшоп", разказва акад. Кендеров. По неговите думи силата на Асен Дончев е в това, че той помага за развитието на науката не само чрез- своите резултати, а и чрез лансирането на подобни инициативи, които са генератор на идеи и могат да ентусиазират младите хора.

В областта на оптимизацията Асен Дончев издава монография, която подобно на книгата му, написана в съавторство със Солеци моментално се превръща в своеобразен математически бестселър и става настолна книга за много математици.

Българските математици Петър Кендеров, Румена Калтинска, Георги Христов, Здравка Желева, Асен Дончев

Бащата на Асен с докторат отпреди девети септември

Най-новото оръдие на Илън Мъск има здрава научна мая още отпреди девети септември. Дядото на Кико Дончев и баща на неговия баща Асен е направил докторат още преди девети септември 1944 година, а след това се е занимавал с икономика, като паралелно е пишел и книги.
Казвал се е Любомир Дончев, но литературните си опити е правил под псевдонима Люб. Дон. Самият Асен Дончев издава книгата на баща си преди няколко години в България. Произведението е свързано със събрани български класически персонажи - например Андрешко на Елин Пелин, герои на Чудомир. "Има свой аромат и ми беше много интересно да го прочета", разказва акад. Петър Кендеров от Института по математика на БАН. След девети септември бащата на Асен Дочев е работил в областта на икономиката, така че не е чудно, че и неговият син се е насочил към научната област.
Проф. Асен Дончев далеч не е единствената стартова писта на Кико Дончев към компанията на Илон Мъск. Вероятно не по-малко е допринесла и майката Дора, съпругата на Асен, която у нас е работила в един от най-престижните институти на БАН - по микроелектроника, преди семейството да емигрира. "В този институт се постъпваше много трудно", спомня си акад. Кендеров. След това тя си намира назначение и като професор в САЩ. Кирил има и по-голяма сестра - Мира, която е инженер в Сан Франциско и също се представя много успешно в своята област, разказва проф. Петър Кендеров.
"Винаги съм смятал, че малкият Кико има по равно от баща си и майка си, дори и да го погледнеш само в лицето. В един момент се усмихне, и заприлича на майка си. В друг момент - на Асен. Прилича на баща си дори и по увлеченията - риболов и сърф. Асен винаги е обичал да ходи много на риба, както и по планини. А Кико публикува снимки като сърфист на уебстраницата си, на които изглежда изключително уверен", разказва акад. Кендеров. Дъщерята на Асен Мира вече има малко дете, а Кико все още не е семеен. "Може да е и заради Илон Мъск, за който публично се знае, че натоварва много служителите си. Но пък също публично се знае, че дори да са обидени, когато видят крайния резултат от работата си, забравят лошото", обобщава акад. Кендеров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай