Кабинетът с планове за водозагубите през следващите 10 г.

Кабинетът с планове за водозагубите през следващите 10 г.  | StandartNews.com

София. Кабинетът има планове водозагубата в страната да падне с 12 процентни пункта през следващите 10 години. Това е една от мерките в Стратегията за развитие и управление на водоснабдяването и канализацията в България за периода 2014 - 2023 г. Тя бе приета от Министерският съвет днес в изпълнение на разпоредбите на Закона за водите.

В момента водата, която се губи по пътя от водоизточника до крайния потребител, е над 60%, като процентът трябва да падне до 48.8% през 2024 г., а след още 14 години – до 31.2% (през 2038 г.), пише още в документа. Той е изработен в сътрудничество със Световната банка в рамките на проект "Подкрепа на реформата в отрасъл ВиК", финансиран от Кохезионния фонд на Европейския съюз и от държавния бюджет чрез оперативна програма "Околна среда", посочват от Министерски съвет.

През 2024 г. в областта на питейните и отпадъчните води, българското водоснабдяване да съответства 100% с европейските директиви е друга мярка, която заляга в стратегията. В нея пише още, че в близките години качеството на водата ни трябва да съответства на "европейски практики при социално поносими цени".

Оценката на разходните потребности за целия десетгодишен период (2014 - 2024 г.) възлиза на близо 12 млрд. лв., като общите разходи за съответствие с директивите са близо 7.5 млрд. лв. Финансираните инвестиции са 24 207.6 млн. лв., пише още в приетата от МС стратегия.

С европари могат да бъдат финансирани около 30% от необходимите капиталови разходи във ВиК сектора, стана ясно от регионалният министър Десислава Терзиева. Тя обаче уточни, че трябва да има и допълнителни средства от държавния бюджет след 2016 г., които да покрият недостиг. Инвестициите, които Световната банка е предвидила за десетгодишния период, са около 12,5 млрд. лева, посочи министърът. Отя тях близо 5 млрд. лв. са за водоснабдяване, а останалите - за отвеждане и пречистване на отпадъчни води.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай