Изселници от "Столипиново" на протест заради мистериозна смърт

Рефат е бил един от милионите работници на временна заетост

Изселници от "Столипиново" на протест заради мистериозна смърт | StandartNews.com

Наши изселници излизат днес на протест в Дуисбург (Германия), съобщиха от Сдружение “Столипиново в Европа”. Поводът е мистериозната смърт на работник от пловдивската етническа махала в стоманодобивния завод на „Тисенкруп“ в Брукхаузен през октомври.

Загиналият Рефат Сюлейман е сред жителите на „Столипиново“, които са намерили препитание в Германия. През октомври той изчезва, а по-късно тялото му открито на територията на завода. Инцидентът се случва в третата седмица на Рефат като временно нает работник по индустриално почистване, изпратен от Агенцията по заетост от град Оберхаузен - „Елеман”, и едва третият му ден в завода за стомана.

По принцип 26-годишният български работник от турското малцинство започва смяна в 5 часа сутринта заедно с още 8 работници  в  завода на „Тисенкруп” в Дуисбург-Брюкхаузен – една от няколкото производствени бази в региона на най-големия производител на стомана в Германия. Същата сутрин обаче е пратен  към „Бухен”, една от фирмите подизпълнители на територията на завода. Заедно с началника на смяната и с един шофьор трябва да почистват край портал № 4. Тези двама мъже са последните, които го виждат жив, преди да бъде пуснат за почивка около 9,20 ч. Рефат не се връща от нея, пише "Марица".

Няколко часа по-късно ръководството и полицията започват операция по издирване на територията завода, простиращ се на 10 кв. км. Участват 16 кучета, 56 души, дрон, хеликоптер и няколко камери с термално изображение. Въпреки забраната, семейството и приятели предприемат свое търсене покрай оградите на завода и околните зелени площи, а негови колеги проверяват работните обекти и местата, където се събират работници. Тялото му е открито 3 дни по-късно от друг български работник, който забелязва парче от защитното му облекло в частично изпразнен бетонен басейн с токсични материали като шлака, утайка и други отпадъчни продукти при производството на стомана, разказват от "Столипиново в Европа". Аутопсията установява, че причината за смъртта е задушаване.

Изселници от

Мудно полицейско разследване и несъответствия в оповестената информация  карат българската общност в Дуисбург да излезе на протест на 23 октомври  с искане за бързо и справедливо разследване. Демонстрацията на работниците е подкрепена от  румънски и ромски колеги, които искат справедливост не само за Рефат, но и за хилядите източноевропейци от малцинствени групи, които се трудят на временни работни места в Германия. На митинга работници и семействата им повдигт въпроси за неспазване на правилата за безопасност и за лишаване от основни трудови права и защита на работното място от страна на подизпълнителите, които господстват в сферата на индустриалното почистване. Всички питат защо Рефат е бил изпратен във високорискова зона в третия си работен ден, без нужното обучение и медицински изследвания, както повеляват условията за безопасност. Появават се и спекулации – че  е участвал в свада или е станал свидетел на незаконна дейност. Хората, които са запознати с историята на индустриалните инциденти в региона, се страхуват, че се прикрива поредната смърт на работното място, причинена от нарушения в безопасността. Докато продължава разследването на смъртта на Рефат, лошите условия на труд при подизпълнителите в цяла Германия създават предразположена към инциденти и злоупотреби среда, казват от “Столипиново в Европа“.

Рефат е бил един от милионите работници на временна заетост в Германия, съставляващи половината от сферата на почистването – най-динамичната част от сектора на услугите, генерираща оборот от около 18 мрлд. евро годишно. Използването на местни подизпълнители в почистването е установен механизъм, чрез който големите компании намаляват разходите си за труд, лишават работниците от преговорна сила и заобикалят споразумения, гарантиращи минимално заплащане и стандарти за безопасност. Нишата, в която най-често се наемат  работниците мигранти, е почти изцяло заета от фирми подизпълнители.Като правило чистачите на временна заетост като Рефат  подписват едногодишен договор с 6-месечен пробен период, по време на който работодателят може да ги уволни без причина. За да се избегнат разпоредбите за изравняване на заплатите между временните и постоянните служители, както и преминаването на работниците към постоянни договори, на всеки няколко месеца чистачите биват пренаемани или местени между две дъщерни дружества. Освен това в нарушение на трудовото право и двете дружества не плащат болнични. Повечето работници съобщават и че им се отказва да си ползват и натрупания платен годишен отпуск.

Смъртта на Рефат поставя в центъра на вниманието експлоатацията на българските работници мигранти и как аутсорсингът позволява  безнаказано да се нарушават условията на труд. След случая с Рефат Сдружение 'Столипиново в Европа', започва битка за премахване на практиката с подизпълнителни в индустриалното почистване. За сравнение – гастатарбайтерите във Франция разказват, че там е забранено наемането на такива фирми.  “Столипиново в Европа“ инициатива на български мигранти в Германия, която се занимава със защита на правата на защитата на правата и интересите на мигрантските общности от Източна Европа в различни части на Германия и Европа. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай