Изпускат 22 язовира, контролирано от МОСВ

Изпускат 22 язовира, контролирано от МОСВ | StandartNews.com

София. В момента се освобождават обеми от 22 комплексни и значими язовира, съобщи министърът на околната среда и водите Станислав Анастасов по Дарик радио. "Това се контролира от дирекция „Управление на водите" и гледаме да поддържаме нива на язовирите, така че да са полезни", обясни министърът.

Анастасов добави, че няма информация да има наводнения в момента някъде в страната. По думите му преливането на коритата на сухите реки е бил основният проблем на деретата в Добрич. Министърът обясни, че има регистър на потенциално опасните съоръжения и на тази база са издадени предписания за съответните категории язовири. „Друг въпрос е дали предписанията се спазват. Това е отговорност на собствениците", заяви Анастасов. Той призова всички собственици на язовири да не се оправдават с липса на средства за поддържане, защото последното бедствие ясно е показало, че мерките по спазване на предписанията са в пъти по-евтини от нанесените щети и от разходите за евакуация.

„В понеделник издадох заповед басейновите дирекции да направят картотека на сухите реки. Те досега не са оценени като риск. Събитията от Добрич показаха, че те бързо стават опасни при едни поройни валежи", каза министърът. По отношение на Аспарухово той изтъкна, че след наводнението веднага е изпратен РИОСВ на място, установени са запушени шахти и незаконни сметища. „Правим проверка дали е имало такива констатации и преди самото наводнение", обясни Анастасов.

Той обясни, че е стартирал първият етап от изграждането на национален център за управление на водите в реално време и предупреждение при наводнение и засушаване. „Това е пилотен проект, става дума за център за управление на водите в басейна на река Искър, който е на стойност 6 млн.лв. и ще заработи до края на 2015г. Чрез този проект искаме да направим проучване на възможностите, защото все е не сме убедени дали трябва да има единен център, или няколко регионални центъра", обясни Анастасов.

Изменението на климата се отразява върху България. Увеличават се периодите на засушаване, както и количествата на валежите. Това има значение за цялата икономика. Трябва да продължим с анализ на националната стратегия за адаптация към климатичните промени и по-приоритетно да се изработят плановете за управление на риска от наводнения. Вече имаме идентификация на местата, които са потенциално опасни", каза министърът. Той добави, че в оперативната програма има предвидена ос за предотвратяване на риска от наводнения.

Според Анастасов е добре такса смет да се определя според количеството. „По този начин ще гарантираме разделното събиране на отпадъци и ще стимулираме по-отговорното поведение на самите граждани", обясни министърът. Той добави, че ще бъде изработена методика, чрез която общините да могат да оценят морфологията на отпадъците и да преценят какъв тип управление и таксуване да въведат. „ЕС ще ни задължи да въведем принципа, че замърсителят плаща, тоест колкото отпадъци произвеждаме, толкова да плащаме", обясни министърът. Той добави, че към момента официално не е поскано удължаване на срока за въвеждане на този принцип.

„465 млн.лв. има спрени плащания от ЕК към общините и сме ползвали още 150 млн.лв. от национален фонд за авансови плащания. Имаме среща с директора на генерална дирекция „Регионална и урбанистична политика" следващата седмица. Имаме много сериозен напредък в оперативната програма и по – специално в системите за управление и контрол, Комисията отчита този напредък. Въпрос на време е тези средства да бъдат отключени", заяви министърът. Той призова общините да не политизират въпроса, тъй като оперативните програми се управляват от няколко правителства и интересът е национален. „Усилията трябва да бъдат насочени към ясни сигнали, че в момента имаме нужда от тези пари, а не да търсим виновник. В противен случай аз бих бил в изгодна позиция, но това няма да реши проблема на общините", изтъкна Анастасов.

Попитан дали е възможно възстановяването на плащанията да стане до края на юли, министърът заяви, че тогава ще бъде представен първият сертификат със съответните корекции на базата на установените грешки. „При напредъка, който сме направили в оперативната програма, изчистването на грешките, препоръките от Комисията – това е съвсем логично да се случи", добави Анастасов. Министърът изтъкна, че новата оперативна програма следва да заработи в края на тази или в началото на следващата година. „В приоритетна ос Води изцяло сменяме подхода. Ще се работи за интегрирани водни проекти. Идеята е да изградим една икономически ефективна инфраструктура", обясни министърът.

Има нужда от публично-частно партньорство при определяне на риска от наводнения и така можем да сме си полезни със застрахователите, обясни министър Анастасов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай