Иванчева и Петрова остават под домашен арест (ОБНОВЕНА)

Апелативният специализиран съд потвърди домашните арести на отстранената кметица на "Младост" Десислава Иванчева, бившата ѝ заместничка Биляна Петрова и бившия районен кмет на "Младост" Петко Дюлгеров...

Иванчева и Петрова остават под домашен арест (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Апелативният специализиран съд потвърди домашните арести на отстранената кметица на "Младост" Десислава Иванчева, бившата ѝ заместничка Биляна Петрова и бившия районен кмет на "Младост" Петко Дюлгеров. Тримата са на съд за искане на подкуп. Определението е окончателно.

По-рано Иванчева и Петрова се оплакаха, че записите от специалните разузнавателни средства, документиращи, според прокуратурата, как – заедно с бившия районен кмет на "Младост" Петко Дюлгеров, искат пари от строителния предприемач Александър Ваклин, са свалени с грешки. Това, по думите на Петрова, тотално е променило смисъла на казаното между тях:

"Може би тези, които слушат, не знаят нашия живот и сигурно смятат, че винаги се говори за пари. В случая ставаше дума, това е много известният случай, когато един клас последва своята учителка. Изречението беше: "Не искам децата да ходят в центъра", записано е "Не искам десет процента", цитира една от грешките Петрова, която е бивш заместник-кмет на "Младост".

Преди това Специализираният наказателен съд отложи делото срещу отстранената кметица Десислава Иванчева, Петрова и Дюлгеров, тъй като материалите все още не са върнати от Апелативния спецсъд, който трябва да се произнесе окончателно – дали двете жени и обвиненият като посредник при предаването на подкупа Петко Дюлгеров да са под "домашен арест".

Иванчева и Петрова за първи път дойдоха на заседанието без охрана и белезници.

Липсата на всички папки по корупционното дело, където са и експертизите, които днес трябваше да бъдат приети, отложи съдебното заседание. Не се яви и изнудваният бизнесмен Александър Ваклин, който трябваше да бъде разпитан за втори път.

Ако до петък Спецапелативният съд излезе с окончателно решение – връщат ли се Иванчева, Петрова и Дюлгеров в ареста, остават ли под домашен арест, или трябва да им бъде определена по-лека мярка за неотклонение, делото ще продължи с изслушване на специалните разузнавателни средства, документирали разговорите за пари между тримата подсъдими и Ваклин.

Пред съда Петрова обяви, че има несъответствие между това, което се чува на аудиозаписите, и сваленото на хартия и даде за пример нейна реплика – „не искам децата в центъра“, свалена от дешифриралите я като „не искам 10 процента“.

Преди да стане ясно, че заседание няма да има, Иванчева и Петрова коментираха и изказването от вчера на заместник главния прокурор Иван Гешев, че зад тях двете стои „политическо-медийна групировка“.

„Ние сме арестувани от девет месеца почти. Ако бяхме имали каквито и да е връзки, осъществени с партия или с някоя медийна група, тези факти щяха да бъдат изкарани“.

„Аз нещо да го попитам господин Гешев, кой визира, тъй като хем е политическа, хем е медийна партия, звучи нелогично, нямаме партии, зад нас стоят гражданите“.

Следващото заседание е на 11 януари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай