ИТН се обявиха против въвеждането на маските отново

Внушения в полза на въвеждането на мерки ще усложнят излишно и без това сложната ситуация

ИТН се обявиха против въвеждането на маските отново | StandartNews.com

Против въвеждането на маски и повсеместни ограничителни мерки от всякакъв характер, се обявиха от „Има такъв народ“ в декларация прочетена от парламентарната трибуна от проф. Андрей Чорбанов.

„Настояваме здравните власти да положат усилия върху адекватното лечение при актуализиране на протоколите за терапия, както и на информиране на рисковите групи как да се предпазят от евентуално заразяване, вместо въвеждане на повсеместни ограничителни мерки от всякакъв характер. Медийните внушения в полза на въвеждането на мерки ще усложнят излишно и без това сложната ситуация и напрегната обстановка“, се казва още в декларацията.

От ИТН с тревога и безпокойство наблюдават опитите на здравните власти в страната, горещо подпомагани от масирана еднопосочна медийна кампания за реновиране, ребрандиране и реанимиране на Ковид истерията, допълни проф.Чорбанов. В изявлението се припомня, че: “Абсолютен факт е, че новите подварианти на Ковид 19 – Омикрон са значително по-вирулентни и заобикалящи всякакъв тип сертификационни документи, което е значещият фактор за относително големия брой позитивни случаи.

Също така е факт много лекото протичане на инфекцията, като при огромна част от хората е безсимптомно, правещо вируса нереалистично опасен за общественото здраве. Внушенията, че е необходимо спешно въвеждане на ограничителни мерки и носене на маски на обществени места ще доведе до силно ескалиране на общественото недоволство, базирано на явното несъответствие на тези мерки с реалната тежест на протичане на инфекцията при огромния брой случаи.

„Има такъв народ“ считат, че всички рискови категории хора като възрастни граждани, такива с хронични заболявания и имунодефицитни състояния трябва да полагат необходимите мерки за своето предпазване и ограничаване на контактите, паралелно с адекватна готовност на здравната система. Но всички тези фактори не трябва да бъдат екстрапулирани върху цялото население при явната липса на такава необходимост по отношение на реално болни хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Автор Редакция
Коментирай