Искат удължаване на срока за лов на дивя свиня

Превръщам в своя кауза искането за лов на водоплаващ дивеч до 28 февруари, каза депутатът Димитър Гечев

Искат удължаване на срока за лов на дивя свиня | StandartNews.com

На снимката: Десислава Костадинова-Гушева, Димитър Гечев, Евгени Абаджиев, Десислава Тодорова ФОТО: БГ ЛОВ

Удължаване на срока за ловуване на дива свиня и отпадане на задължителната площ от 70 хектара на ловец поискаха от Народното събрание сдруженията от Пазарджик, Пещера, Панагюрище, Септември, Велинград и Батак. Група ловци, начело с Председателя на СЛРД „Сокол 1893” – Пазарджик, Евгени Абаджиев, връчиха на депутатите от пазарджишки избирателен район, предложенията на ловно-рибарските сдружения от Пазарджишка област по промените в Закона за лова и опазване на дивеча,, съобщи БГ ЛОВ.
Пазарджишките ловци единодушно настояват още за отпадане на забраната за ловуване на дива свиня със сачми по-големи от 6 мм. Дружинките искат срокът за ловуване на водоплаващ дивеч да бъде удължен до 28 февруари. Ловците настояват забраната на лов на хищници в горския фонд след 1 януари да отпадне. Те са категорични, че министърът на земеделието трябва да получи правото да удължава сроковете за ловуване на определени видове дивеч според епизоотичната обстановка.

Ловните сдружения от пазарджишка област насочиха вниманието на депутатите да не допускат опитите за промяна на легалното определение за скитащите кучета, както и забраната на полуавтоматичните оръжия за лов.

На снимката: Цветан Топчиев, Евгени Абаджиев, Кольо Милев, Надя Клисурска, Йордан Младенов ФОТО:БГ ЛОВ

Освен народните представители от Пазарджик, към своеобразната дискусия се присъединиха и други депутати. Председателят на ЛРС Сливен, народния представител Кольо Милев, на връх именния си ден, емоционално изказа подкрепата си за инициативата на ловците от пазарджишко.

Народния представител Димитър Гечев, който е и заместник-председател на Комисията по земеделие заяви, че ще превърне своя кауза удължаването на срока за ловуване на водоплаващ дивеч до 28 февруари и ще направи всичко възможно да постигне това.

Най-голяма пречка за тази мечтана от близо 130 000 български ловци промяна в закона е ръководството на НЛРС-СЛРБ, което, вероятно поради личностни зависимости от псевдо еколозите упорито продължава да настоява срокът за ловуване на водоплаващия дивеч да остане до 31 януари, смятат ловците.

Народните представители заявиха, че за тях е важно мнението на редовите ловци и ще направят всичко възможно да подкрепят внесените предложения, като поканиха представители на инициативния комитет да присъстват на комисията в НС, за да защитават лично внесените поправки в ЗЛОД

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай