Искат референдум за боклука край Шишманци

Продължава протестът на жители от няколко околни села

Искат референдум за боклука край Шишманци | StandartNews.com

Над 100 души, жители на селата Шишманци, Белозем, Раковски и Стряма отново блокираха рано тази сутрин пътната отсечка към завода за отпадъци край Шишманци, за да настояват той да работи при стриктно спазване на мерките за безопасност.

Сред участниците се разпространяваше подписка с искане за незабавно спиране на завода, докато не приключи проверката и виновните лица и институции за поредния пожар не бъдат наказани. В нея вече са се включили 2000 души и още днес тя ще бъде изпратена на премиера Бойко Борисов.

През вчерашния ден и през нощта не е имало задимяване на района, заради пожара на сметището, пламнал в понеделник, но екипи на пожарната все още дежурят на сметището. Депото в Шишманци продължава все още да пуши много слабо, в единични участъци тлеенето е в дълбочина. Те се обработват от екипите на пожарната.

Събралите се на поредния протест са категорични, че ще продължат да отстояват позицията си за по-сериозен контрол над работата на завода.

Мобилната станция за измерване на качеството на въздуха, която днес ще остане пред кметството в Шишманци, в продължение на две денонощия отчиташе леко превишаване на стойностите на фини прахови частици. През вчерашния ден обаче бяха отчетени 15 микрограма, т.е. много по-ниски от средно денонощната норма, която е 50 микрограма.

Районната прокуратура възложи вчера на Икономическа полиция проверка на завода за отпадъци за евентуално престъпление против околната среда. Срокът за приключването й е едномесечен. Хората казват, че протестите им ще продължат и в следващите дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай