Ис­ка­ме да тес­тва­ме наш пре­па­рат сре­щу COVID-19

Ня­кол­ко ме­се­ца със­то­я­ни­е­то на он­ко­бол­ни­те не се сле­де­ше, то­ва мо­же да ги вло­ши

Ис­ка­ме да тес­тва­ме наш пре­па­рат сре­щу COVID-19 | StandartNews.com
  • Ня­кол­ко ме­се­ца със­то­я­ни­е­то на он­ко­бол­ни­те не се сле­де­ше, то­ва мо­же да ги вло­ши
  • Възможно е противогрипните ваксини да са подпомогнали развитието на заразата, казва проф. Нася Хаджиева в специално интервю за ВЕСТНИК "СТАНДАРТ"

 

- Проф. Хаджи­е­ва, след спа­да на за­ра­зе­ни­те с ко­ро­на­ви­рус, в пос­лед­ни­те дни тех­ни­ят брой от­но­во за­поч­на да на­рас­тва, ма­кар и са­мо в от­дел­ни ог­ни­ща. Ко­га­то пре­ди вре­ме го­во­рих­ме с Вас, Вие имах­те по­доб­на прог­но­за. Как си об­яс­ня­ва­те нас­то­я­ща­та си­ту­а­ция?

- Вся­ко нес­паз­ва­не на мер­ки, как­во­то и да е то, осо­бе­но на со­ци­ал­на­та дис­тан­ция и на хи­ги­е­на­та на ръ­це­те, ще до­ве­де до раз­ви­тие на та­ки­ва ог­ни­ща. Нес­паз­ва­не­то на мер­ки­те ви­на­ги ще во­ди до та­ки­ва ог­ни­ща. И доб­ре, че то­ва са са­мо ог­ни­ща, за да мо­же по ня­ка­къв на­чин да бъ­дат ов­ла­дя­ни. На­дя­вам се и че мла­ди­те хо­ра ще го из­ка­рат накрак и ня­ма да има се­ри­оз­ни пос­ле­ди­ци. Дай Бог!

- Мо­же ли да има по-къс­но вто­ра въл­на?

- Ко­га­то се съз­да­де иму­ни­тет, вто­ра въл­на не мо­же да има. В мо­мен­та сме в съ­ща­та пър­ва въл­на, ко­я­то за­поч­на пре­ди три ме­се­ца. Аз мис­ля, че ще бъ­де съз­да­ден иму­ни­тет на око­ло 50 на сто от на­се­ле­ни­е­то, но до­ка­то то­ва не се слу­чи, ви­на­ги е въз­мож­но да има вто­ра и тре­та въл­на. Но важ­но­то е да има един ми­ни­мум от хо­ра, кой­то да но­си то­зи иму­ни­тет. За съ­жа­ле­ние иму­ни­те­тът при ви­ру­си­те е вът­рек­ле­тъ­чен, той има мно­го мал­ко об­що със съз­да­ва­не­то на ан­ти­те­ла. За­що­то ви­ру­си­те се раз­ви­ват вът­ре в клет­ка­та, из­пол­зват я, за да се реп­ро­ду­ци­рат. А клет­ки се про­из­веж­дат мно­го труд­но, ор­га­низ­мът хар­чи мно­го по­ве­че уси­лия, за да нап­ра­ви цял полк от клет­ки, ко­и­то да из­пра­ти сре­щу ви­ру­са. За­то­ва тук иму­нос­ти­му­ли­ра­щи­те ле­кар­ства са мно­го важ­ни - да се дър­жи имун­на­та сис­ту­ма под кон­трол. За­то­ва бя­ха и всич­ки те­зи на­уч­ни до­гад­ки за БЦЖ вак­си­на­та - за­що­то ту­бер­ку­ло­за­та е съ­що вът­рек­ле­тъ­чен па­ра­зит и вак­си­на­та про­тив нея ве­ро­ят­но пред­паз­ва и от та­ки­ва аген­ти ка­то ви­ру­си­те. Ние наб­лю­да­ва­ме то­ва ве­че мно­го го­ди­ни.

- По­я­ви­ха се пуб­ли­ка­ции, че ви­ру­сът му­ти­ра и ста­ва все по-мал­ко ви­ру­лен­тен. Как­во не зна­ем за не­го и как­во но­во на­у­чих­ме за то­зи пе­ри­од?

- Още мно­го не­ща не зна­ем за то­зи нов ви­рус - ка­то за­поч­нем от не­го­вия про­из­ход, за­що­то не се раз­бра ес­тес­твен ли е той, или под­пра­вен. Все още ня­ма та­ки­ва дан­ни, всич­ко е 50 на 50. По­ло­ви­на­та е те­за­та, че ви­ру­сът е прес­ко­чил от жи­вот­ни на чо­век, ко­е­то не се случ­ва ни­как лес­но. А дру­га­та по­ло­ви­на - че не­що е нап­ра­ве­но. Ня­ма дос­та­тъч­но дан­ни в на­уч­на­та ли­те­ра­ту­ра, за да мо­же чо­век да пра­ви съ­пос­тав­ки. Проф. Мон­та­ние, кой­то е от­кри­ва­тел на ви­ру­са на HIV, бе ка­зал, че то­зи ко­ро­на­ви­рус съ­дър­жа ед­на чет­върт от ге­ни­те на СПИН. Но аз лич­но не раз­по­ла­гам с та­ки­ва про­уч­ва­ния. И не съм го­лям фен на кон­спи­ра­тив­ни­те те­о­рии.

- Да­ли с те­че­ние на вре­ме­то то­зи ви­рус ще от­слаб­ва?

- Ви­ру­си­те са жи­ви съ­щес­тва. В мо­мен­та, в кой­то то­ва съ­щес­тво мо­же да си оси­гу­ри дос­та­тъч­но го­ля­ма по­пу­ла­ция, в ко­я­то да  се раз­мно­жа­ва, той ня­ма нуж­да от тол­ко­ва мно­го си­ли, за да ста­ва все по-ви­ру­лен­тен. Нап­ро­тив, ста­ва все по-лек. За­паз­ва те­зи ин­ди­ви­ди, в ко­и­то се раз­мно­жа­ва, ня­ма нуж­да да ги уби­ва. За­то­ва е та­зи ле­ко на­ма­ля­ла не­го­ва аг­ре­сив­ност.

- Го­во­ри се мно­го, че не се пра­вят дос­та­тъч­но тес­то­ве. Въз­мож­но ли е на то­ва да се дъл­жи мал­ки­ят брой за­ра­зе­ни?

- Си­гур­но е та­ка. Ка­то имаш 1000 тес­та, мо­же да имаш сто по­ло­жи­тел­ни. Ка­то имаш сто тес­та, ще имаш, нап­ри­мер, пет по­ло­жи­тел­ни. Аз мно­го доб­ре раз­би­рам ко­ле­ги­те, но по­го­лов­но­то тес­тва­не спо­ред мен е из­лиш­но. Ви­дях­те как­во ста­на в Бан­ско - нак­рая ня­ма­ше и пет про­цен­та по­ло­жи­тел­ни тес­то­ве. В мо­мен­та един тест за ан­ти­те­ла е око­ло двай­се­ти­на ле­ва, хо­ра­та мо­гат да си го поз­во­лят, ня­ма нуж­да дър­жа­ва­та да хар­чи те­зи па­ри. Все­ки чо­век тряб­ва да па­зи се­бе си. За­що­то ние се на­у­чих­ме - ще спаз­ва­ме то­ва, ко­е­то каз­ва ща­бът, и ако той ка­же да хо­дим без мас­ки, ще хо­дим. Доб­ре, но за­що? Осо­бе­но ако има­те кон­так­ти с хо­ра, сло­же­те си ед­на мас­ка. Неви­на­ги за­ра­зе­ни­те ки­хат и каш­лят, ня­кои го ка­рат без­сим­птом­но и до­ри ня­ма да имат ви­на, ако Ви за­ра­зят. Как­то и за ръ­ка­ви­ци­те - ако ще пъ­ту­ваш в тран­спор­та, за­що да не го нап­ра­виш. Зна­е­те как­ва е хи­ги­е­на­та у нас в об­щес­тве­ни­те сгра­ди, в об­щес­тве­ни­те то­а­лет­ни.

- Ка­за­ха, че БЦЖ вак­си­на­та мо­же да пов­ли­яе на ви­ру­са. И Ва­ши­ят ба­ща, и Вие сте ра­бо­ти­ли за по­я­ва­та на ле­кар­ство­то КАТ­РАПС, ко­е­то е на ней­на­та ба­за и ко­е­то пов­ли­я­ва бла­гот­вор­но на он­ко­бол­ни­те. Би ли мо­гъл той да бъ­де из­пол­зван за про­фи­лак­ти­ка и на то­зи ко­ро­на­ви­рус?

- При всич­ки слу­чаи КАТ­РАПС е един уни­ка­лен пре­па­рат с ев­ро­пей­ски па­тент, за­що­то той с мал­ко ко­ли­чес­тво от БЦЖ вак­си­на­та мо­же да под­тик­не имун­на­та сис­те­ма да съз­да­ва та­ки­ва клет­ки, ко­и­то да тър­сят чуж­до­то в ор­га­низ­ма и да го лик­ви­ди­рат. И за Ко­вид клет­ки­те, и за ра­ко­ви­те - ние за­сил­ва­ме спо­соб­нос­тта на ор­га­низ­ма да раз­поз­на­ва и ели­ми­ни­ра чуж­ди­те клет­ки в ор­га­низ­ма. То­ва имун­на­та сис­те­ма го пра­ви еже­ми­нут­но. Но по­ня­ко­га не й сти­гат си­ли­те, да ни пред­паз­ва от всич­ко. Ко­га­то ор­га­низ­мът е по-ос­та­рял и не мо­же да про­из­ве­де тол­ко­ва мно­го клет­ки, той се раз­бо­ля­ва.  И в та­ки­ва слу­чаи КАТ­РАПС би на­ме­рил стра­хот­но при­ло­же­ние. Но ако тряб­ва да бъ­де при­ла­ган ка­то про­фи­лак­ти­ка при здра­ви хо­ра, то­ва изис­ква мно­го по-го­ля­мо про­уч­ва­не.

- Има­те ли идеи в та­зи по­со­ка?

- Да. Имам идеи, има и мно­го близ­ки на на­ши­те бол­ни, ко­и­то се уп­ла­ши­ха по вре­ме на пан­де­ми­я­та. Те зна­ят, че на­ши­те па­ци­ен­ти не бо­ле­ду­ват от ви­рус­ни за­бо­ля­ва­ния, за­що­то при­ла­гат ре­дов­но КАТ­РАПС за­ра­ди ра­ко­во­то си за­бо­ля­ва­не. Ня­кои от бол­ни­те ни да­же каз­ват "Ох, док­тор­ке, как­во нап­ра­ви, аз съм бол­на от рак, а гле­дам дру­ги­те нат­ръш­ка­ни по вре­ме на грип­ни епи­де­мии". Но то­ва по-ма­щаб­но про­уч­ва­не изис­ква мно­го сред­ства. Мо­же би ще нап­ра­вим ед­на гру­па от доб­ро­вол­ци, ко­и­то ис­кат да под­дър­жат иму­ни­те­та си в доб­ро със­то­я­ние. В мо­мен­та има­ме мно­го та­ки­ва за­яв­ки, пре­дим­но род­ни­ни на бол­ни­те ни, ко­и­то ис­кат про­фи­лак­тич­но да при­ла­гат КАТ­РАПС, за да ви­дим как ще се спра­вят в след­ва­щи­те го­ди­ни с ви­рус­ни­те за­бо­ля­ва­ния.

- Ва­ше­то об­яс­не­ние е, че ра­кът съ­що е ви­рус...

- Да, по­не в го­лям про­цент от ра­ко­ви­те за­бо­ля­ва­ния учас­тват ви­ру­си.

-  А въз­мож­но ли е по-го­ля­ма­та изо­ла­ция, ко­я­то про­во­ки­ра и стрес, да уве­ли­чи броя на он­ко­ло­гич­ни­те за­бо­ля­ва­ния?

- По-ве­ро­ят­но е да вло­ши със­то­я­ни­е­то на он­ко­бол­ни­те, ка­то се има пред­вид, че тях­но­то със­то­я­ние два-три ме­се­ца не се сле­де­ше. Бе мно­го опас­но, а и се­га про­дъл­жа­ва да е опас­но в бол­ни­ци­те, има мно­го хо­ра от ме­ди­цин­ския пер­со­нал, ко­и­то са за­ра­зе­ни. За­то­ва и ис­кам от­но­во да ка­жа - хо­ра, па­зе­те се. И на мен ми лип­сват близ­ки­те кон­так­ти с хо­ра­та, но в та­зи си­ту­а­ция то­ва е пра­вил­но­то по­ве­де­ние. Ще се прег­ръ­ща­ме и ръ­ку­ва­ме сил­но след то­ва!

- А има ли пер­спек­ти­ва да до­ча­ка­ме вак­си­на?

- Не, аб­сур­дно е. Са­ми­ят ви­рус му­ти­ра ве­че ня­кол­ко пъ­ти. Не мо­жем ка­то Ван­га да пред­ска­жем как­во ще ста­не след­ва­ща­та го­ди­на. Да­же има мне­ния в на­уч­ни­те сре­ди, че при­ла­га­не­то на про­ти­вог­рип­на вак­си­на ус­лож­ня­ва със­то­я­ни­е­то осо­бе­но на въз­рас­тни­те хо­ра. За­що­то точ­но след ка­то се вак­си­ни­рат, тех­ни­ят ор­га­ни­зъм за­поч­ва да из­ра­бот­ва клет­ки про­тив грип­ния ви­рус. И ця­ла­та имун­на сис­те­ма е за­е­та да пра­ви то­ва. И ко­га­то дой­де дру­га ин­фек­ция, ве­че ня­ма си­ли да се бо­ри с нея. То­ва е ед­но от об­яс­не­ни­я­та за въз­рас­тни­те хо­ра в Ита­лия - там има за­дъл­жи­тел­но про­ти­вог­рип­но вак­си­ни­ра­не, ко­е­то се е слу­чи­ло през но­ем­ври ми­на­ла­та го­ди­на.

- За щас­тие, доб­ре че при нас не е за­дъл­жи­тел­но...

- Не ис­кам да проз­ву­ча ка­то про­тив­ник на грип­ни­те вак­си­ни (ан­ти­вак­сър), за­що­то аз съм точ­но об­рат­но­то, из­клю­чи­те­лен фен на вак­си­ни­те и на ис­ти­на­та. Но в то­зи слу­чай мо­же би фак­тът, че не оби­ча­ме да се под­чи­ня­ва­ме на пра­ви­ла, май се оказ­ва доб­ро за нас, с ця­ла­та уго­вор­ка че ни­що не е точ­но до­ка­за­но все още! Ще ми­не и та­зи епи­де­мия, ще оце­ле­ем пак и да­но не заб­ра­вим ско­ро как да се па­зим и да си на­у­чим уро­ци­те, за­що­то ина­че ще сме я пре­жи­ве­ли нап­раз­но та­зи пан­де­мия. На­ли?

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай