Ирина Флорин: Моето изкушение са мъжете

Ирина Флорин: Моето изкушение са мъжете  | StandartNews.com

Гиген е най-старият римски град в България. В по-ново време, поради липса на родилен дом в съседното село Дъбован, там се е родила Ирина Флорин. Двете забележителности са свързани дотолкова, че като дете бъдещата певица се дивяла на изящните мраморните статуи, а днес Гиген се гордее с нея.

В руската гимназия в Плевен Ирина е солистка на хора, любимка на директора и черна овца за класната си. Печели републиканска олимпиада по биология и химия, което директно я прави студентка по медицина. Дъщеря лекарка е мечтата на баща й. Тя обаче иска да става певица. Ужас. Майката като опитен педагог потушава скандала: в Консерваторията няма да я приемат - така че ще стане лекарка. В списъка на новите студенти по попмузика Ирина е на трето място. На изкуството да пее ще я учи корифеят Георги Кордов. Красивите кадри в родната медицина намаляват с един. Изкуплението е, че днес повечето й приятели са лекари.

Набързо скалъпена от Стефан Диомов формация, наречена "Домино", трябва да изпее "Нека да е лято" на юбилейния "Златен Орфей" през 1983 година. Ирина, още студентка, е до Гого, Иван, вечна им памет, и Ева. За бъдещата "Тоника СВ" обаче маестрото има друга концепция: "Ти си за солов изпълнител, не ми трябваш", отсича той. Следват разочарования, сълзи и... Животът продължава.

- Ирина, накъде тръгнахте, след като стана ясно, че няма да останете с "Домино", въпреки че кариерата ви започва с тях?
- Записах първите си две песни - "Кръговрат" и "Телевизионна неделя". Една малка плоча, а толкова много вълнение. Колкото и забележително, толкова и тъжно е днес, че последната дългосвиреща плоча, издадена от единствената тогава наша звукозаписна компания "Балкантон", преди да бъде закрита, бе моя. Казваше се "Началото на края" и всичките песни в нея направихме със супергрупата ФСБ. Бях много горда. Усещах се стъпила на сериозна платформа.
- Кое време оценявате като свой връх - на сцената и живота?
- Не бих говорила за върхове. По-скоро по отношението на хората в определени етапи усещах, че съм в някакви пикове. Слава Богу, че в последните години не се влияя от това. Правя нещата, които обичам, независимо дали ще се харесат на другите.
- Доста аристократично...
- Да. Дори синът ми ме упреква, че музиката ми не е комерсиална. Явно стремежът към независимост е скъпо удоволствие.
- Идолите ви?
- Майка ми беше начална учителка. Тя винаги се е грижела много за мен и сина ми и никога не е налагала своето мнение. Боготворя Маргарита Хранова. За мен тя е най-добрият глас у нас. Изключителен талант и човек. Възхитена съм от Любомир Левчев и съпругата му Дора Бонева. Споменът ми от мимолетните контакти с тях е ярък.
- А какво мислите за себе си?
- Харесвам се много. Повече от преди. Когато човек е млад, има много комплекси. Сравнява се с разни хора. Пита се: Приличам ли на тази, дебела ли съм, мога ли да пея, този харесва ли ме? С времето намира себе си и започва да се освобождава от тази клопка. Това ми създава страхотен комфорт.
- Какво не сте изпяла още?
- Много неща. Песните ми ме правят периодично щастлива. Очаквам още много силни емоции. Във всяка нова песен влагам много енергия. Това ми харесва и ръководи живота ми. Материалните неща отдавна съм превъзмогнала.
- Три причини могат да накарат човек да влезе във "ВИП брадър": парите, популярността и любопитството. При вас коя надделя?
- Парите не са без значение. Популярността за мен не е цел, експериментът действително ми бе любопитен. Истинската причина да вляза обаче бе, че исках да преодолея вътрешния си страх, който ме скова, след като ме поканиха в Къщата. Първата ми реакция бе: Не искам. Страх ме е. Влязох и успях да го превъзмогна.
- А кой страх все още ви преследва?
- За близките ми. Гледала съм с години родителите си болни. Минала съм през изключително тежки изпитания. В такива моменти човек пренарежда скалата на ценностите си. Поставя здравето на първо място. Трудностите са ме освободили от много бремета. Днес не правя нищо на всяка цена. Правя само нещата, които ми харесват.
- Кои са изкушенията ви? Сладкишите?
- Не, сладко не ям. Моите изкушения са мъжете. Понякога умишлено усложнявам пътя към тях. Друг път се втурвам и почти вярвам на любовта от пръв поглед. От мъжете няма как да се откажа. Само това не мога.
- Имате син Георги, признавате за три големи любови, но нито веднъж не сте се решили да сложите подписа си под брачно свидетелство. Пак ли от страх?
- Може би, но както съм тръгнала да преодолявам страховете си, току-виж някой ден и това да стане.
- Не са ли ви предлагали брак?
- Когато бях в "Домино", се засякохме в Стара Загора с югославската група "Бело Дугме". Влюбихме се лудо с бас китариста Дуле Мандич. Той беше от Дубровник. Баща му бил министър. Превъзходен музикант. Решихме да се оженим. Дуле беше доста мургав. Готин. Много го харесвах. Заведох го при баща ми и той каза: Аз на този циганин няма да те дам. Куражът ми не стигна да избягам. Писахме си години. Той идва още няколко пъти в България. Искаше да ме вземе, но така или иначе се разделихме. Сигурно така е трябвало. От тогава минаха 25 години.
Като деца пък много се харесвахме с Роберт. Той идваше в при баба си в Дъбован от Канада. През лятото бяхме непрекъснато заедно. Накрая родителите му предложиха да ме вземат с тях, да ме изучат и после със сина им да се оженим. Аз бях на 14, той - на 17. Баща ми не даде и дума да се продума. Останах си тук.
- Любимият ви цвят?
- Черно?
- А цвят лилав - "Люляк съм, теменужка съм..."
- Това е благодарение на Даниела Кузманова. Тя написа текста на песента. Музиката e на Стоян Михалев. С него се срещнах по настояване на Ники Кънчев. Когато записахме песента, никой не е допускал, че ще стане толкова популярна. Трудно е да се правят прогнози.
- С какво се занимавате сега?
- Репетирам с групата си. В основата й са барабанистът Стефан Попов и Иван Иванов от "Гравити ко". Вече сме готови с една добра програма. Всички парчета са български. Имам седем албума, сто песни и в тях няма нито един чужд кавър.
- Религиозна ли сте?
- Не. Но вярвам, че има неща, по-силни от нас. Не обичам обаче да ходя по църкви.
- Идват избори. Ще пеете ли за някоя партия?
- Досега не съм го правила, въпреки че са ме канили. Бих пяла, ако не трябва да изразявам някакви крайни политически позиции.
- За какво си мислите в момента?
- Винаги в главата ми има един мъж...

Певицата е известна със здравословния си начин на живот

Поп звездата обожава провокациите - към духа, тялото, професионализма... Тя бе сред първите, които изпробваха силата на характера си в морския лагер край Каварна на актрисата бизнесдама Евелина Борисова, където се практикуват дузина спортове - от кану през голф до планинско катерене. Сред вълните и на сушата певицата премери мускули с добрите си приятели Симеон Лютаков и Георги Тошев

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай