Интригата наесен е между управляващите партии

Интригата наесен е между управляващите партии  | StandartNews.com

В Пловдив, Варна, Русе и Плевен ще има битка между партньорите във властта

Вече виждаме първите действия на предизборната кампания. Във Варна например имаше доста силно рамо от централната власт към кмета Иван Портних. Може би защото Варна е едно от местата, където изходът на изборите не е предизвестен, а в същото време е доста важен за ГЕРБ град. От години Варна се сочи като едно от слабите места на управляващата партия в страната. Предполагам, че подобни действия ще виждаме и през следващите седмици до началото на горещата фаза на кампанията, когато министрите най-вероятно ще спрат да обикалят. Друго много важно нещо от предизборната кампания са предупредителните изстрели към редица кметове.

Най-вече към кметове, които са се вкоренили трайно по места

Изборите са доста важни за самите политически формации. Залогът за БСП е много голям, защото от тези избори ще проличи дали в партията е останал някакъв живец, който да я върне към активен живот. БСП упорито ще се състезава да спечели областни градове. Вотът е ключов и за двете основни коалиционни формации - Реформаторския блок и Патриотичния фронт, защото те ще покажат кое надделява - дали сметките на отделните парии, или пък политическата логика да се възползваш от инерцията, от това, че си събрал на едно място различни формации, които винаги дават електорален бонус. И РБ, и ПФ имат шанс за ярко представяне. Местният вот е важен за тях, защото политиката в България може да изглежда най-интересна на национално ниво, но нейните корени безусловно са долу в структурите и в мрежите по места. За ДПС също ще бъдат важни изборите, тъй като движението е показало през годините, че местните избори не са им най-голямата сила, но в същото време имат амбиции за електорално разширяване - в посока северозапад и други райони, където представянето им е отсъствало.

Интересни могат да бъдат сблъсъците на страшно много места, с някои изключения. Например, София, където политическият сблъсък е с предизвестен победител. Нещо подобно виждам в Бургас, Стара Загора, Габрово, Добрич. Това са места, където има утвърдени кметове на ГЕРБ, които се ползват с добра инерция и солидна история зад гърба си. В останалите места се очертават интересни битки - например в Кюстендил, Пазарджик, Монтана, Хасково и т.н. Там има едни изключително утвърдени кметове, за които по-скоро ще бъде интересно дали ще се кандидатират и с каква подкрепа,

кой ще ги припознае като свои

Има и общини в страната, където ще има доста сериозна политическа интрига.
Според мен, най-интересни безусловно ще бъдат местата, където един срещу друг се очертава да излязат силни кандидати от самата управляваща коалиция. Не е задължително да излязат на балотаж, но могат да се очертаят като основните двойки конкуренти. Такива места са Пловдив, Русе, Плевен, може би и Варна.

За ГЕРБ изборите са важни, защото те са шанс партията още по-безапелационно да се превърне не просто в традиционна част от политическия пейзаж в страната, а във фона на политическия пейзаж. Партията на Борисов ще се цели към максимален успех в това, в което е най-силен - в местната власт. АБВ пък е формация, която тепърва трябва да изгради своя скелет. За тях изборите ще са важни и заради отношенията им с БСП. Трябва да се гледа много внимателно къде тези формации ще успят да направят нещо заедно, къде искат и къде не. Има неяснота около кандидатите и тази неяснота продължава вече повече от обичайното. Тя се дължи на това, че залогът е доста голям. Партиите внимателно подбират стъпките и кандидатите си. Виждате колко е сложна формулата на политическия процес в България в момента.

(пред Агенция "Фокус")

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай