Инстинкт за цепене самоубива десните

Инстинкт за цепене самоубива десните | StandartNews.com

През последните месеци имаше период, в който Радан Кънев беше говорител на Реформаторския блок и сякаш монополизираше представителството му. От известно време насам обаче като че ли движение "България на гражданите" изравниха мача с антикорупционния закон, който се превърна в тема, и с резултатите от местните избори, които дадоха по-ярко представяне на кандидатури от редиците на партията на Меглена Кунева. Кънев хвърли повече усилия във Варна и Хасково, а резултатите дойдоха в Плевен и Добрич. В момента имаме следната логика - Радан Кънев тръгва да напуска, но държи и двете врати към властта и към опозицията отворени в зависимост от това каква конюнктура ще настъпи.
Разбира се, Кънев го влече по-скоро към опозицията, това е и по-красивото. Имаме една класическа за политиката опозиция между здраве и красота. СДС и ДБГ избират здравето, а Радан Кънев - красотата. Защото

красивото е опозиционно, а другото е по-скоро грозно, но е на власт

В това отношение голямото притеснение на Радан Кънев е дали ще успее да увлече след себе си много депутати, което е неговата основна цел. А основната цел на широките реформатори - СДС и ДБГ, е да удържат в орбитата си максимален брой депутати.

Другата питанка е какво ще се случи със самото ДСБ. Ако Радан Кънев излезе на някакъв партиен форум, питането е дали партията му ще го последва монолитно, защото все пак Петър Москов е един от харесваните министри.
Третият въпрос се отнася до евентуалния нов политически субект. Тази нова дясна формация трябва да събере около себе си още нещо, за

да е ефективна и да преминава изборната бариера

И това е другата питанка - дали това ще се случи. Радан Кънев има различни варианти пред себе си, но всички те са свързани с въпросителни.

Пред другата част на Блока също има въпросителни, които са свързани с политическото им бъдеще. Какво следва, ако утре няма парламент, има избори? А с кого, ако не с Радан Кънев? И двете части на РБ сега осъзнават, че са зависими една от друга. Затова изказването на Меглена Кунева не ми се струва, че е втвърдяване на тона, а по-скоро апел към ДСБ. Тя казва това, което има предвид.

Нека не забравяме, че един от най-големите проблеми на дясното по принцип е цепенето. Самата идея да се отделиш, за да създадеш нов единен десен субект - това, което казва Радан Кънев, пак звучи малко двойствено и като опозиция на власт. Как се отделяш, за да създадеш единен субект? Това е оксиморон. Инстинкт за роене в дясното винаги е имало, защото то винаги е било индивидуалистично настроено. Но трябва да си припомним, че преди години всички хора в дясното ги спаси обратният инстинкт - този да се съберат. През 2013 г., когато се създаде РБ, беше абсолютното дъно за всички от автентичната десница. Те намериха обаче път един към друг и на предсрочните избори през 2014 г. отбелязаха хубав резултат. Най-голямото проклятие в дясното винаги е било разцеплението. И тъкмо се намери някаква формула, за да го преодолеят, и сега по-скоро

се карат не за това дали да са заедно, а кой да води и това ги разделя

Радан Кънев все още има възможността да избира между различни варианти. Той ще се ориентира спрямо ситуацията. Трябва да види, първо, колко ще го последват, второ, дали се запазва партията, трето, дали ще има избори или не и от всичко това ще зависи неговото поведение. Факт е, че изцяло се изпълняват прогнозите, които сме давали като анализатори, че Радан Кънев търси собствен път и опитва да разкаже себе си като опозиция, обричайки на практика РБ на формално съществуване. Това се случи и оттук нататък ще видим по кой път ще поеме. Каквото и да избере, на Кънев няма да му е лесно, защото ДСБ има електорална тежест, структури и ниша, ясно и отчетливо е. Но нека не забравяме, че когато последния път ДСБ се яви само на избори, събра около 100 хил. гласа, които бяха недостатъчни за влизане в парламента. Същественото предимство на Радан Кънев е, че ако той сформира някакъв нов проект, ще е малко като Лютви Местан - ще си има вече депутати. Броят им обаче ще е от значение. Защото, ако те са малко, новият проект на Кънев ще направи фалстарт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай