Има ли надежда? Водолаз с драматични факти за подводницата

Какво каза опитният специалист в ефира

Има ли надежда? Водолаз с драматични факти за подводницата | StandartNews.com

Водолазът Стефан Тодоров сподели мнението си относно шансовете за намирането на подводния уред "Титан", който в момента се издирва. Екипажът, включващ платежоспособни хора, слезе на над 3000 метра дълбочина, за да разгледа останките на потъналия "Титаник".

"Напълно е възможно намерените отломки да са от подводницата или остатъци от "Титаник. Лично аз много се надявам това да не са части от подводницата, тъй като разрушаване на корпуса на такава дълбочина е много лош знак, да не използвам по-силни думи. Ако е така, няма никаква надежда. Налягането е около 400 атмосфери.

Трудностите са от всякакво естество. Това се случва на голямо разстояние от брега - на около 800 километра. Мястото е със сложен климат. Откриването се затруднява, защото през водата не минава радиосигнал. Изключително със сонар става издирването, който е с ограничени възможности.

Площта, на която се води издирването, е огромна - 10-ки хиляди километри. Всякакви затруднения съпътстват тази операция. Теглото му е няколко тона, което е сериозно. Апарати от такъв клас, които да слязат на дълбочина над 1000 метра са единици на планетата и се транспортират трудно. В момента видях, че там има два апарата, но тяхната товароподемност е ограничена", каза той в "БТВ Новините".

Трудно и лесно се взима такова решение като това на екипажа. От една страна е прекрасното - красотата на подводния свят е неописуема. Другото е вродения авантюризъм в хората и желанието им за откриване на неизвестното. От друга страна е приемането на риска и неговото правилно оценяване. За съжаление понякога се случват инциденти. Надяваме се в този случай все още да има шанс за екипажа. Основното е откриването на апарата.

"Те са били съвсем наясно с риска, който поемат, и може би решаващото е, че тази екскурзия е потапяне в неизвестното. Нещо, което много малко хора на планетата са направили. За момента това е върхово постижение на техниката и хора с възможности това ги привлича като всеки от нас", завърши експертът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай