И Димово под вода! Бедствено положение в няколко общини

Дойде приливна вълна, разказват хората

И Димово под вода! Бедствено положение в няколко общини | StandartNews.com

Димово е поредната община, която обяви частично бедствено положение заради наводнения. 

Наводнени са приземни етажи, изби и дворове на над 20 къщи. Отнесена е настилка по улиците." От 14 часа почна един пороен дъжд, към два часа. Дойде от горната страна водата тук като река, до портата. Дивани, печки, хладилници, всичко е вътре във вода. Изрови тротоари, изрови улица, изпълни изби ", разказат хора от Димово.

" Огромно по количество дъжд. Дойде приливна вълна безусловно, от земеделска земя и от канала на Макреш, който не може да поеме очевидно водата. Всичко влиза в един дол, удря първите къщи и надолу се заливат всички други къщи. Сериозно е ситуацията, инфраструктурата е също компрометирана изцяло ", изясни кметът на общината Светослав Славчев.

Частичното бедствено състояние ще остане до нормализиране на обстановката, съобщи bulnews.

По-рано със заповед на областния управител на област Враца Георги Митов е обявено частично бедствено положение на територията на общините Враца и Криводол, съобщиха от Областна администрация. То е обявено на 16 юни и ще е в сила до 21:30 часа на 19 юни 2023 г.

На основание Закона за защита при бедствия е въведен в действие Областния план за защита при бедствия, в частта "Наводнения", пише в заповедта. Областният съвет за сигурност и щабът за изпълнение на Областния план преминават в непрекъснат режим на работа.

Кметовете на общините Враца и Криводол са задължени да предоставят информация за обстановката на всеки час на оперативния дежурен при Областния съвет за сигурност.

Към момента по информация в Областния съвет за сигурност, няма данни за опасност за населението, се казва в съобщението, поместено на интернет страницата на областната администрация.

Проливният дъжд вчера е нанесъл сериозни щети по голяма част от къщите в село Лиляче, част от пътните участъци са компрометирани, съобщиха и от Община Враца. Наводнени улици имаше и в Криводол, където трябваше да се организира и евакуация на трима човека, заради прелял малък язовир.

За кратко снощи част пътят Враца-Мездра бе непроходим, заради наводнени участъци.

От Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че затвореният заради силния дъжд път Враца - Криводол вече е отворен за движение.

Кметът на община Мездра Иван Аспарухов съобщи от профила си във Фейсбук, че от 20:00 часа снощи за селата Люти дол, Ребърково, Крапец и Боденец в община Мездра е обявено частично бедствено положение. 

Кметът отбеляза, че през вчерашния ден регулярно са били източени до 10 % от обемите на вецовете по поречието на река Искър, пише dir.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай