Хахо-хихи вместо хапче

Йога на смеха сваля кръвното и захарта, помага при астма

Хахо-хихи вместо хапче | StandartNews.com

"Смехът е здраве!" се оказва не просто клише, а доказана истина. А комбинацията от практикуване на йога и редовно хилене е ключът към добрата физическа форма и душевното спокойствие. Какво представлява йога на смеха и как ни помага тя - попитахме Силвия Пенчева, основател на движението в България.

Йога на смеха е комбинация от правилно дишане и т. нар. упражнения за смях, които се състоят в разиграване на проблемни ситуации от ежедневието под формата на сценки. Хората влизат в различни роли с една единствена цел - да успеят да открият смешното във всеки един ежедневен проблем. "Често прибягваме до чисто детски игри с цел да разчупим обстановката", споделя Силвия и добавя, че в повечето случаи разиграваните сценки са толкова абсурдни, че няма как присъстващите да не се разсмеят. Част от физическите упражнения пък са взаимствани от класическата йога, но са адаптирани така, че да могат да се изпълняват със смях. "Ние се смеем през цялото време, но

без да разчитаме на вицове и шеги

казва инструкторката. Начинаещите в "смешната йога" при първите си посещения се хилят умишлено и почти насила, но с ясната представа, че по този начин помагат на здравето си. Интерес проявяват всякакви хора - от малки дечица до техните баби и дядовци.

Защо всъщност смехът е толкова полезен? Искреният и спокоен смях спомага за възпроизвеждането на повече имуноглобулини в организма. Имуноглобулините са вид плазмени белтъци, които имат функцията на антитела. Благодарение на тези антитела се подобрява имунитетът, което всъщност е едно от основните приложения на йога на смеха. Освен имунитета се подобряват функциите на храносмилателната, дихателната и кръвоносната система. При редовни посещения може да се наблюдава понижаване на кръвното налягане и кръвната захар, добре се повлияват също астми и различни алергии. Йогата на смеха е предпочитана и от хора, възстановяващи се от тежки заболявания. Препоръчва се също и при различни хронични болежки, тъй като по време на смях се отделя ендорфин, т. нар. хормон на щастието, който е естествено обезболяващо средство. Важно е да се спомене, че йогата на смеха може да бъде и

противопоказна при хора с хернии

с тежки сърдечносъдови заболявания или след операции.

Освен за физиката "смешната йога" е много полезна и в изграждането на нови рефлекси и навици. "С йога на смеха, разигравайки някаква проблемна ситуация, след която се смеем, мозъкът привиква да свързва проблемите със смях и човек започва по-леко да приема стресовите ситуации", казва Силвия. Както при класическата, така и при йога на смеха е много важно практикуващият да започне да осъзнава всичките си ежедневни дейности. "Нашата цел е да научим хората да се замислят върху всички обикновени неща, които правят през деня, и да започнат да осъзнават въздействието им" обяснява инструкторката.

Недоспиването и нередовното хранене

са едни от най-често срещаните вредни навици. Йога има за цел да ни помогне да се справим с тях, като ни възпита, че режимът на хранене и редовният сън са ключът към здравето. Същото важи и за смеха. В ежедневието си хората се смеят, но недостатъчно и често неосъзнато. "Не е нужно да чакаш да ти се случи нещо забавно. Ние просто се учим да се смеем повече" казва Силвия.

Практиката на йога на смеха е много древна, но преди 17 г. е усъвършенствана от индийски лекар, като неговата първоначална цел е била да изследва как веселбата въздейства на тялото. Впоследствие той открива, че практиката е много подходяща за туширане на негативни емоции. От него започва и разпространението й. Силвия Петрова се е обучавала при него за учител по йога на смеха преди 3 г., което й дава възможност да преподава на хора, желаещи да станат инструктори. В момента "смешната йога" е практикува в близо 80 държави, а в България са обучени над 150 души от различни градове, като част от тях използват наученото за лична употреба, а други организират курсове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай