Готови сме с проекти за 85 млн. за Варна

Готови сме с проекти за 85 млн. за Варна | StandartNews.com

Искаме общината да управлява минералните източници, които са на наша територия

- За трети път ще гостува световната регата "Тол шипс"

- Вече осигурихме 70 нови автобуса за града

- Кулминацията на празника ни ще бъде концертът в района на Морска гара

В навечерието на празника на община Варна потърсихме кмета на морската столица Иван Портних, за да разкаже какви за плановете му за развитието на града, какви нови проекти се реализират и какъв е туристическият сезон тази година.

- Г-н Портних, Варна отбелязва своя празник на 15 август, в разгара на туристическия сезон, какво сочат първоначалните данни, има ли ръст на чуждестранните гости?
- Логично е морската столица да чества своя празник в най-летния месец. Август е време за почивки, за презареждане и отмора, за нови впечатления и преживявания. Миналата година празникът на Варна събра хиляди хора по улиците, по площадите и край морето. Сега сме готови с още по-интересна програма, ще отбележим 15 август с много събития в различни точки на града. Разбира се, кулминацията ще бъде концертът в района на Морска гара и прословутата варненска заря! Очакваме много гости - всички данни сочат, че има увеличение на туристопотока - това отчитат и от летище Варна, и туроператори. Разбира се, трябва да полагаме усилия тази тенденция да се запази, включително и като работим за удължаване на сезона и превръщането на Варна в целогодишна туристическа дестинация. Налагаме комплексен подход, със системни действия и усилия.
- В какви насоки работи община Варна за удължаване на сезона?
- Водим разговори, например, с Министерството на околната среда и водите след лятната ваканция да бъдат предприети инициативи за промяна на нормативната база, която да даде възможност на община Варна да управлява минералните водоизточници, които са на наша територия. Това е безценно природно богатство, което може да бъде ползвано за развитие на целогодишен спа туризъм. Работим, разбира се, и за по-богат събитиен календар, с интересни международни прояви. В началото на октомври във Варна за трети път ще гостува световната регата "Тол шипс", която събира най-красивите ветроходи - очакваме много посетители. Това е пример как могат да бъдат организирани атрактивни събития извън активния сезон, които могат да привличат гости в нашия град.
- Пред какви други предизвикателства сте изправени?
- В последните две години, а и в момента, във Варна се случват редица важни промени в различни сфери, които наследихме проблемни и объркани. Положихме много усилия, за да въведем ред и резултатите вече са факт. Например - факт е реорганизацията на градския транспорт, с прехвърлянето на всички линии от частния към общинския превозвач. Това бе един изключително сложен процес, въпреки че сигурно отстрани изглежда лесно. Помните ситуацията, която наследихме - частна фирма, която години наред е обслужвала най-атрактивните линии за превоз! Така общинската фирма "Градски транспорт" е возела пътници по най-дългите и нерентабилни линии, навъртайки 7 млн. км пробег годишно, срещу 3 млн. км за частната. Печалбите обаче са били в обратна пропорция, като частният превозвач е печелел два пъти повече! И това се е случвало години наред! На 9 май т.г., като част от изпълнението на проекта Интегриран градски транспорт (ИТГ), прехвърлихме всички линии към общинската фирма. Така "Градски транспорт" вече получава много повече приходи, което, от една страна, гарантира сигурна заетост на хората, които работят там, а от друга - могат да се обслужват стари задължения и текущи разплащания на дружеството. Дори нещо повече - фирмата може да прави разчети как да инвестира в покупка на нови автобуси, за да обнови автопарка си на 100%. Припомням, че вече осигурихме 70 нови автобуса по ИТГ, и 30 нови тролейбуса по проект, финансиран по ОП "Околна среда". Още 6 млн. лв. сме предвидили по проект, финансиран по ОП "Региони в растеж", за нови превозни средства. Така че, с общи усилия варненци и гостите на града да се возят по всички линии бързо и комфортно.
- Какви други "заплетени възли" трябваше да разплитате?
- Не е тайна, че за 2 г. реализирахме много проекти - и тук не говоря само за ремонти на улици, за изграждане на нови детски площадки и детски градини, но и за модернизация на пречиствателната станция, за новата клетка за депото за отпадъци - все важни проекти, които спасихме, развихме, променихме. Наистина работим на много фронтове, наследихме проблеми, наслоявани с десетилетия, искаме да реагираме за кратко време, да ги решим в обществена полза. Проблемно наследство, например, са 15- годишни концесии за чистотата на Варна. Това е един изключително дълъг срок, който изключва възможностите за актуализиране на изискванията както по отношение на техниката, така и на съдовете, на кратността на почистване, на броя услуги. С други думи - Варна се чисти така, както преди три петилетки. Сега направихме нова, разумна процедура с 5-годишен срок, който дава възможност да се предвиждат потребностите на града и да поставяме нови изисквания за инвестиции към потенциалните изпълнители. Изискваме чисто нови машини и съдове, повишена кратност на сметосъбирането, услуги като миене на улици ,площади, пътни знаци, мантинели, които до момента не бяха част от процедурите. За три района - "Одесос", "Приморски" и "Аспарухово", нямаше обжалвания и договорите вече са подписани. В тях е заложен т. нар. 3-месечен срок за мобилизация - това е гратисният период, в който фирмите трябва да осигурят новата техника и да създадат организация за работа. Т.е. реално, на терен, новите изпълнители трябваше да влязат в края на октомври. Междувременно обаче старите фирми, особено някои от тях, абдикираха по изключително безотговорен начин от задълженията си, за което ще си понесат брутални санкции! Това ни накара максимално бързо да изискаме предсрочно новите изпълнители да встъпят в задълженията си. В крайна сметка считам, че с всеки ден ситуацията с почистването на Варна влиза в ритъм - започна поетапна подмяна на съдовете и на техника. Що се отнася до другите два района - " Вл. Варненчик" и "Младост", за там ВАС е насрочил делата след лятната ваканция, чакаме решенията на съда. Припомням, че КЗК вече отхвърли тези жалби като недопустими. Труден и болезнен процес е промяната, но с общи усилия и толеранс ще успеем. Усилията си струват, защото сметопочистването на града вече ще е на съвсем друго ниво.
- Приключи първият етап от ремонта на Аспаруховия мост, но остана още доста работа. Какви мерки ще бъдат предприети за реорганизация на движението при следващите етапи?
- Първо благодаря на правителството, на МРРБ и на Агенция "Пътна инфраструктура", които ръководят ремонта на това жизнено важно пътно-транспортно съоръжение. Знаете, че основен ремонт на моста не е правен от пускането му в експлоатация през 1976 г.! Комуникационните решения не предполагат кой знай колко различна организация на движението. Всъщност, първите мостови съоръжения са най-конфликтни, тъй като оттам минава трафикът за пристанището - тежките зърновози. Проучвахме различни възможности за извеждането им извън моста, но, за съжаление, е невъзможно - по алтернативното трасе се оказа, че има блатисти терени, поради което не може да бъде направена здрава основа за път. Това обаче поставя и друг въпрос - трябва ли на пъпа на града да товарим жито? Защото щетите, които нанасят тировете на градската пътна инфраструктура, са в пъти повече отколкото годишната оперативна печалба на пристанището. Решението на проблема е тази дейност да бъде изнесена на "Варна запад", разбира се, като се защитят интересите на пристанището, на работниците в порта и на бизнеса.
- Ще развивате ли морската транспортна връзка Аспарухово - Варна?
- Корабчето "Белла", което пуснахме по време на ремонта на моста, работи много добре и хората го ползват активно - возят се на цената на билета в градския транспорт. Продължаваме работа по търсене на възможности - и чрез общината, и чрез частния сектор, да разширяваме тази алтернативна транспортна връзка по море с Аспарухово. Ще ползваме кея на "Рибни ресурси", а оттам бързо може да се стигне до Аспаруховия вал - една атрактивна историческа забележителност, която тепърва ще разработваме за туристите. Стартираме и изграждането на рибарското пристанище на Карантината, защото не може Варна да няма рибарско пристанище със съответната прилежаща инфраструктура, с рибна борса, която също може да стане интересно място за чужденците.
- Явно предстоят сериозни инвестиции в Аспарухово, какви други проекти са планирани за там?
- Да, започваме изключително мащабни инвестиционни проекти, които коренно ще променят градската среда. В момента се полага водопровод в посока Галата, след приключването му ще започване ремонт на основната пътна инфраструктура - на бул. "Първи май", "Народни будители", "Кирил и Методий", разширението на ул. "Мара Тасева", разширение на Аспаруховия парк, който ще превърнем във втората Морска градина на Варна - с ново озеленяване, детски и спортни площадки и зони за отдих. Отделно от това припомням, че направихме всичко възможно да осигурим директно от Брюксел - по фонд "Солидарност", финансиране за ремонт на двата охранителни канала. Проектите са одобрени, има 16 имота, които трябва да бъдат отчуждени, подготвителни дейности могат да започнат където няма конфликтни ситуации. Така че - изключително мащабни са инвестиционни проекти в Аспарухово, моля жителите на района за съответната толерантност, защото след това перспективата на този район ще бъде различна.
- Варна бе една от първите общини с одобрена Инвестиционна програма, какво предстои?
- Да, Варна бе една от първите общини с одобрена Инвестиционна програма за безвъзмездна финансова помощ по ОП "Региони в растеж"- на стойност 85,6 млн. лв., и с междинно звено, което ще координира дейностите. Вече внесохме 3 проектни предложения - за 72 млн. лв., които покриват 84 % от Инвестиционната програма. Те са за "Градска среда" - за реконструкция и рехабилитация на междублокови пространства, улична мрежа, зони за обществен отдих, градско обзавеждане и озеленяване, въвеждане на енергоспестяващо улично осветление, изграждане на велоалеи; "Интегриран градски транспорт" - втора фаза, за надграждане на постигнатото през предходния програмен период , включително закупуване на нови превозни средства, и "Образователна инфраструктура" - реновиране на 7 училища и 3 детски градини, включително постигане на минимален клас "С" на енергопотребление на сградите. Активно продължаваме да работим за осигуряване на финансиране за важни за града проекти и по всички останали програми, които се отварят в новия програмен период. Така не само ще запазим, но и ще ускорим темповете на развитие на Варна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай