Понеделник,

Горещините носят ядове на пожарникарите

От: Рачо Рачев -
Горещините носят ядове на пожарникарите
A
A
A

В страната пожарите досега тази година са с 2500 по-малко в сравнение с миналата, съобщи в Сутрешния блок на БНТ Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

По думите му дневно възникват по 120 огнища в страната.

"Но сега започва така наречения период на горещниците. Завърши прибирането на реколтата, за съжаление хиляди декара изгоряха, в това число и съвременна техника - комбайни. Бъдете бдителни, не палете стърнища", настоя той.

"Обикаляме с полицията малките населени места, над 3000 селища сме посетили, взаимодействаме си с хората, за да предотвратим битовите пожари, където най-трудно влияем, защото нямаме законови правомощия да влизаме в домовете на хората. Там са сериозните проблеми - 78 са жертвите до момента от началото на годината. С четирима са по-малко от 2019-а, но и броят на пожарите е по-малък", коментира комисар Николов.

Той посочи и традиционно местата, където най-често възникват пожари през летния сезон. Това е Югоизточна България - Хасково, Ямбол, Бургас. "Към края на месеца се усложнява обстановката и в Стара Загора, Пловдив и София окръг. Нито миг не трябва да се отпускаме, въпреки сезона на почивките", призова Николов.

Шефът на националната пожарна допълни, че вчера у нас е имало няколко горски пожара, при които са унищожени десетки декари. "Над хижа "Славянка" имаме действащ пожар, но в ранните часове е локализиран и се надяваме да обяд да бъде погасен", допълни той.

По думите му, разходите, които Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" прави за погасяването им, са огромни. "Тук са разходите за труд и използването на машини. Нашите хора са изключително добре подготвени, правим такава организация, че заедно с горските стопанства и доброволците бързо да се намесим. Благодаря им!", посочи Николай Николов.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички