Голямото пътуване за Великден - едни на село, други на Малдивите

 Очакват над 320 хиляди пътувания за Великденските празници, от тях 60 хиляди ще бъдат в чужбина

Голямото пътуване за Великден - едни на село, други на Малдивите | StandartNews.com

Голяма част от българите са на път за Великденските празници. Мнозина съчетават почивните дни с отпуск. 

И докато хиляди тръгват към провинцията, други се насочват към почивки в чужбина.

По традицията много от сънародниците ни избират близки дестинации, като това включва съседките ни Гърция, Македония, Румъния. Те са често срещана опция, когато решим да съчетаем няколко почивни дни през май или септември с дни отпуск.

Тази година също няма да е изключение, а ето кои са екзотичните дестинации, към които са се насочили българите за Великденските празници.

„Предвид съчетаването на ученическата ваканция с Великден, много българи избират да пътуват за по-дълъг период в чужбина. Това, което се търси най-много, са по-близки дестинации като Испания, Гърция, Турция, Италия, Египет.

Най-предпочитани за периода са самолетните екскурзии“.

Това коментира Красимир Златанов, мениджър в туристическа агенция Exotic Holiday, пред Money.bg.

Интересът към почивка не се изчерпва само с традиционните дестинации. Екзотичните места също са опция в избора на българите за почивки по празниците. Този април може да се каже, че Малдивите са най-предпочитаната екзотична дестинация от сънародниците ни

„Малдивите беше една от първите дестинации които се изчерпаха като места. На следващи места мога да добавя: Тайланд, Мароко, Дубай, Мавриций и Сейшели.

Като процент мога да кажа, че това са около 60% от клиентите ни“, заяви Красимир Златанов.

Освен Малдивите, и Мавриций е в полезрението на българите, които съчетават отпуска с празници през април, а за майските празници още от сега има голям интерес за Къмпинг Градина. Това споделят от posoca.com пред Money.bg.

По данни на туристическите агенции най-предпочитаната продължителност за почивка е 6 дни.

Разбира се, зависи дестинацията, при по-далечните дестинации продължителността е 7-10 нощувки (екзотични дестинации), а при близки дестинации като Гърция например 3-4 нощувки.

Колко средства отделяме за почивка по празниците зависи най-вече дестинацията, броя нощувки, типа изхранване, категорията хотел. Все пак, по данни на Exotic Holiday средният бюджет за самолетните пътувания е около 1500 лева за близките дестинации, а около 5000 лева за по-далечните.

При автобусните бюджетът е около 700-1000 лева.

Като цяло се очакват над 320 хиляди пътувания за Великденските празници, от тях 60 хиляди ще бъдат в чужбина. Това коментира наскоро Румен Драганов пред БНР от Института за анализи и оценки в туризма, според предварителните резервации.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай