Голяма новина за пенсионерите! НОИ с важно съобщение

Най-много са пенсионерите в София, които взимат специални добавки

Голяма новина за пенсионерите! НОИ с важно съобщение | StandartNews.com

Голяма новина за пенсионерите обяви НОИ. Над 678 хиляди възрастни хора у нас получават вдовишка добавка към пенсията си по данни от края на 2023 година. Става въпрос за добавката по чл. 84 от Кодекса за социално осигуряване, която е в размер на 26,5 на сто от пенсията на починалия съпруг или съпруга.

Близо 597 000 от тези добавки се изплащат към пенсии за осигурителен стаж и възраст, а 67 000 към инвалидни пенсии, показват още данните на НОИ.

9000 от вдовишките добавки се получават от пенсионери, работили в системата на МВР и отбраната, а 1600 към пенсии, несвързани с трудова дейност.

Освен вдовишки добавки 70 541 човека получават добавка за чужда помощ у нас. Нейният размер от 1 юли миналата година беше променен на 207,48 лева.102 пенсионери взимат добавка за ветерани, която е в размер на 276,64 лева. 6255 души пък получават добавка на репресирани лица (по чл. 9 от Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресираните лица), като най-много такива добавки се изплащат в Смолян – 1033. Сумата на тази добавка се изчислява от средния размер на пенсията за стаж и възраст за предходната година.

Най-много са пенсионерите в София, които взимат вдовишки добавки  - близо 98 000, а причината е, че тук живеят и най-много хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
5 Коментара
Николай
преди 1 седмица

И какво е важното съобщение? Четете ли се изобщо, преди да публикувате?

Откажи
Пенка
преди 1 седмица

Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto

Откажи
Димитрова
преди 1 седмица

И коя е голямата новина?!

Откажи
Dan
преди 1 седмица

Стига глупости!!! Къде тук е "голямата новина за пенсионерите"!! Това е статистика, новина няма!

Откажи
Dan
преди 1 седмица

Смешници "журналисти"!

Откажи