Голяма новина от САЩ за изтребителите ни

Новата радарна система е с изцяло електронно сканиране

Голяма новина от САЩ за изтребителите ни | StandartNews.com

Вече започна процесът по производство на българската партида изтребители, посочи в предаването „На фокус“ по Нова телевизия Джонатан Лин, който отговаря за стратегическите партньорства с Централна и Източна Европа на компанията производител „Локхийд Мартин“. В края на миналата година парламентът одобри придобиването на още осем нови изтребителя F-16 Block 70 и оборудване за тях.

„Българският изтребител вече е на производствената ни линия, в момента тече основният монтаж. Все още нямаме и осемте изтребителя, които са поръчани в първата партида, засега на линията е само първият. Надяваме се да го сглобим и да го видим как лети следващата година“, уточни Джонатан Лин. Той добави, че доставките се изпълняват по вече договорения механизъм, конкретните дати са записани в договора между американската и българската държава. Работим по това да ги имате около 2025 г., увери представителят на „Локхийд Мартин“.

Той обясни, че F-16 се произвежда вече няколко десетилетия. „През годините го надграждахме, усъвършенствахме го и влизайки в ерата на Block 70-72 направихме подобрения, които качват качеството на изтребителя към поколение 4+“, обясни Джонатан Лин.

„Новата радарна система е с изцяло електронно сканиране, която наподобява радарната система на F-35 – така че извадихме някои уроци и технологии, които сме взели от петото ни поколение изтребители и сме ги пренесли в четвъртото“, каза Лин, като обясни, че това е 4+. Вълнуващо е, че България ще има такава технология в своите изтребители, смята той.

Второто нещо е автоматична система за избягване на сблъсък, която спасява живота на пилотите. „Това, което тази технология реално прави – да кажем пилотът изгуби съзнание или по някаква причина загуби възможност да пилотира изтребителя, тогава софтуерната технология се намесва и стабилизира машината“, обясни Джонатан Лин.

Според него това са две технологични характеристики, които осигуряват предимства на българската авиация и военните пилоти. Той съобщи, че няколко наши пилоти се обучават в момента в тренировъчния център в Аризона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай