Голяма мистерия с българина, починал в Германия

Имало ли е полицейско насилие?

Голяма мистерия с българина, починал в Германия | StandartNews.com

Голяма мистерия цари около смъртта на 45-годишния българин Виталий Н. в Германия.

Всичко започва, след като съседи на мъжа са подали сигнал в полицията в Бранденбург и униформените служители на реда отишли в имот, в който се е настанил неправомерно нашият сънародник.

Съседите казват, че той се е държал агресивно и именно това била причината да подадат сигнала. Когато полицията е пристигнала, според полицейския доклад, той е буйствал, удрял е предмети и е ритал по автомобила. Наложило се е полицията с помощта на хората, подали сигнала, да задържи мъжа и да бъде използван и лютив спрей, предава Нова Тв.

Тогава според говорител на полицията нашият сънародник е припаднал по време на ареста. Полицейският доклад, сочи че веднага белезниците му са били разхлабени и е повикана Спешна помощ. Мъжът е бил откаран в берлинска болница, но според „Шпигел“, пристигайки там, е изпаднал в мозъчна смърт и лекарите са го диагностицирали с хипоксично увреждане. Този тип увреждане обикновено настъпва при масивна и дълготрайна липса на кислород към мозъка, а лекарите също така са открили пръст в дихателните пътища и белите дробове на мъжа.

Според „Шпигел“ лекарският доклад предполага, че мъжът е натискан с лице към земята и тук идва разминаването с полицейския доклад, където пък не е спомената нито дума затова.

Според друга информация на „Шпигел“ в лекарския доклад заключението е неестествена смърт и се очаква от полицията през тази седмица да дадат отговори на много въпроси, а именно имало ли е външна намеса при смъртта на мъжа и дали твърденията на лекарите за пръст дихателните пътища и белите дробове ще се потвърдят.

Очаква се аутопсията да даде категорични отговори на въпроса имало ли е полицейско насилие. Доклад сочи, че българинът бил в психически нестабилно състояние по време на ареста. Не е уточнено обаче дали това е било временно състояние, или дълготрайно е имал подобни проблеми.

Инцидентът повдигна сериозна дискусия в Германия. Партията на левите в регионалния парламент в Бранденбург иска да постави въпроса пред вътрешната комисия заради разминаванията между полицейския и лекарския доклади.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай