Понеделник,

Голяма изненада. Какво се случва с олиото

От: Редактор -
5093
Голяма изненада. Какво се случва с олиото
A
A
A

"Има спадане в средната цена на едро на олиото с около 30 ст. за последните 10 дни. Не сме свидетели на спекула, а на действия на недобросъвестни хора, които желаят да извличат максимум в трудната ситуация, в която се намираме". Това заяви председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържища Владимир Иванов пред bTV.

На този фон обаче потребителската ни кошница е поскъпнала. „Ако сега закупим само традиционните продукти, като брашно, яйца, сол, олио има 23% разлика спрямо 2021 г. Ако от цялата потребителска кошница закупим по единица от основни продукти – варива, меса, плодове и зеленчуци е с 21% е по-скъпо“, поясни Иванов.

По думите му процесът на поскъпване е започнал още през лятото на 2021 г. , като основна причина е била кризата в енергийните ресурси.

„През ноември и декември забелязахме едно по-голямо увеличение, през януари и февруари имаше стабилизиране на нещата – много мощен, конкурентноспособен пазар, който задържаше искрите и играеше рокля на спирачка.

След започването на войната процесът с енергийните ресурси продължи, това рефлектира в торовете и препаратите за растителна защита, които пряко са свързани с производството на храни, съответно и фуражите поскъпнаха драстично“, обясни той.Според Иванов, докато глобално не видим стабилизиран пазар на енергийни ресурси, яснота и предвидимост, трудно ще се спрат тези трендове, които наблюдаваме сега. 


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички