Голяма драма с олиото! Каква е прогнозата

Според производителите на слънчоглед, цената се влияе от суровината, преработката, транспорта и потреблението

Голяма драма с олиото! Каква е прогнозата | StandartNews.com

Драстична разлика в цената на олиото в големите градове у нас. Разликата между най-скъпата бутилка и най-евтината е близо 2 лева.

По данни на комисията по стоковите борси и тържищата олиото е най-евтино в Русе и Плевен – 3, 20 лева. Около средната цена от 3, 70 лева се движи литърът в Сливен, Благоевград, Бургас и Кърджали. Най-скъпо е в Пловдив - там литърът стига 5 лева.

В Русе данните и търговците отчитат поевтиняване. Но цените в магазина, който bTV проверява, са малко по-високи от тези в София.

„Ние имаме като доставна цена олио между 2,99 лева и 3,60 лева. Не търсят най-евтиното, поне при нас, като клиенти“, обяснява управителят Николай Маринов.

ВИЖ ОЩЕ: Ответен удар срещу високите цени, какво се чака до дни

 

Според производителите на слънчоглед, цената се влияе от суровината, преработката, транспорта и потреблението.

От стоковите борси и тържищата прогнозират поевтиняване.

„Имаме и пълни складове със слънчоглед, и огромно производство на олио. На европейските пазари то се срива на цена от преди войната и от преди голямото покачване“, коментира Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

А различните цени на регионално ниво обясняват с качеството на отделния продукт и производството в конкретния район.

„Регионите, които са по-малко развити и с по-малка логистика, там можем да видим за едно и също качество по-ниска цена на продукта“, допълни Иванов.

Прогнозите са да няма поскъпване по Великден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай