Голям район на България се готви за борба с ужасна напаст

Опасността е за горските територии и земеделските терени в пожароопасния сезон

Голям район на България се готви за борба с ужасна напаст | StandartNews.com

В страната започна подготовка за борба с опасни явления в горските територии и земеделските терени в пожароопасния сезон. В Югозападна България, където през годините бяха регистрирани едни от най-големите пожари, и тази година горските служители се подготвят и оглеждат най-критичните места, съобщава БНТ.

В информационния център на Югозападното държавно предприятие се намират 9-те наблюдателни кули, които обследват най-тежките райони, където е имало пожари през последните години.

"Към момента няма тлеещи огнища. За последните седмици имаме 8 запалвания в горски територии, като са изгорели 125 декара. Основно в района на Гоце Делчев и Сатовча са най-много запалвания, около 4, със 100-на декара територия. За щастие всички пожари към момента са низови и нямаме пострадала дървесина и горски територии, които да са безвъзвратно пострадали от тези пожари", обясни инж. Петко Ангелов - началник отдел “Опазване на горските територии” към ЮЗДП.

Той добави още, че сравнително топлото време в началото на март и започването на селскостопанския сезон - почистване на градини, стърнища, пасища, обикновено от тези територии навлизат пожарите в горските масиви. Хората, които извършват тази дейност, трябва да бъдат особено внимателни, когато почистват и да не палят огън, за да не предизвикат големи пожари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай