Герой от "Сървайвър"  създаде най-търсения БГ сайт

shcolo.bg спаси родното училище от бумащината 

Герой от "Сървайвър"  създаде най-търсения БГ сайт | StandartNews.com

 

 

Директори пращат на родители по 3500 съобщения в реално време благодарение на Миро и компания

Един доскоро не много търсен сайт "изби рибата", както се казва, с последните търсения в Гугъл. Shcolo.bg неочаквано се оказа на второ място след световното първенство по футбол сред търсенията на българите в интернет, съобщиха анализаторите на търсачката. Сайтът изпревари дори Истанбулската конвенция и Закона за защита на личните данни, които бяха в топ 10 на търсенията, както и куп крупни имена като Гинка Върбакова и Кубрат Пулев.
Какво се крие зад въпросния сайт? Онова, което най-много му куца на българското училище - премахването на бумащината. И възможността родителят в напълно реално време да научи дали детето му е в клас или е избягало, 

направило ли е номер на даскала, каква оценка са му написали 

и дори какво е менюто му в стола. Могат да разберат и дали в час е влязъл титулярният му преподавател или той е болен и е назначен временен заместник. За частните школа има и екстра - те могат да превеждат чрез въпросния сайт школските такси и другите суми, които училището събира.  
Хората, които зад стоят зад въпросната образователна платформа, започват да работят по нея през 2016 година с идеята, че бумащината в училище е прекалено много и трябва да се направи нещо, така че цялата информация да се прехвърли в електронен вариант. Един от основателите е Мирослав Джоканов -  българин с любопитна биография, роден в Узбекистан, но израснал във Видин, завършил в Софийския университет информатика. Решава да напусне скъпоплатената си работа в международна компания, за да основе българска образователна платформа, убеден, че ще проработи. И е един от участниците в Българския "Сървайвър" на Карибите - един от последните 7, измежду които е трябвало да бъде избран победителят. Е, не бил той, но пък по-късно направил "сървайвъра" на българското образование.

В началото "школото" се прави от четирима души

разказва пък един от шефовете по бизнес развойна дейност на проекта Симеон Предов. Днес са 12, но имат за клиенти общо 800 училища от малко над 200 000 в страната, тоест повече от една трета. До момента са отбелязали общо 1 милион оценки на ученици на електронните дневници, които правят. И всъщност именно това е причината да са толкова търсени точно през тази година - просветното министерство за първи път позволи да има въвеждане на е-дневник, като донякъде той да замести хартиения. "Изненадах се, когато разбрах, че сме на толкова предно място като търсене в Гугъл, но донякъде беше логично. Интересът към нас се повишава с всеки ден - за броени дни училищата от 700 вече наближават 800", разказва Предов. Самият той е учил в Швеция, но се завърнал у нас с идеята, че тук има по-голямо пространство да се прави бизнес. Доказва го фактът, че най-голям процент от училищата у нас се обръщат именно към тяхната компания.
"Школото" предлага екстри и за учители, и за родители, и за ученици. А най-вече за директорите. "Само преди минути изпратих съобщение до 3500 родители едновременно, за да им съобщя какво е новото в училището през следващата година. Ако трябваше учителите да изпращат смс-и на всеки родител, това щеше да трае с дни", разказва Диян Стаматов, директор на 119 СУ и потребител на платформата. Той посочва, че може в реално време да види не само кой ученик, но и кой учител не е влязъл в час, намерен ли му е заместник и дали отсъствието на ученика е отразено навреме в рамките на същия учебен час. Може да види и дали написана оценка от учителя е изтрита впоследствие. "Чрез тази платформа виждам на практика всичко, което се случва в училището. Мога да реагирам за това дали даден учител отсъства и трябва да бъде заменен от друг в рамките на часа, както и да получавам обратна връзка от родители и ученици", разказва Стаматов. 
Основното предимство на така нареченото от директори и учители "школото" е свързано с това, че родителите и децата получават в реално време информация за това, дали ученикът е бил в клас, какви оценки е получил и какво поведение е имал. В допълнение родителят може да филтрира информацията, която иска да вижда, например само оценките от изпитвания и контролни. 
Всъщност "школо.бг" е първата родна платформа, разработила възможността родителят да получава данни за оценките, отсъствията и присъствията на отрочето си в клас на смартфона си в реално време и веднага да попита калпазанина къде точно се намира. Директорите също твърдят, че държат отсъствията от час да бъдат вписвани в реално време. В допълнение авторите на платформата позволяват учителите да раздават виртуални "значки" за добро поведение на учениците. Само за две години раздадените положителни оценки на децата са близо един милион. 

Учениците също имат опции в сайта 

- те могат да се обединяват и да пишат до училищното настоятелство и до директора по теми, които ги вълнуват и искат да поставят на дневен ред, като използват платформата. Имат възможност да проверяват и оценките си, както и да видят статистика на кое място са по успех в класа. Такава статистика може да се направи и за града и страната, обясняват създателите на сайта. 
Родителите, чиито деца ще кандидатстват, пък могат да видят и кои са училищата на челни места, какви са били резултатите при приема в тях за минали години и да преценят има ли смисъл да запишат детето си там. Според Предов на сайта предстоят и допълнителни нововъведения, свързани с приема.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай