ГЕРБ-СДС заедно в повечето общини. Предстои номинация за столицата

Според социологическо проучване, проблемите на София стоят на преден план пред идеологическия сблъсък

ГЕРБ-СДС заедно в повечето общини. Предстои номинация за столицата | StandartNews.com

ГЕРБ-СДС ще се явят като коалиция в повечето общини на местния вот през октомври, заяви пред журналисти лидерът на синята партия Румен Христов. СДС се регистрира в Централната избирателна комисия (ЦИК) самостоятелно, но лидерът му обясни, че това е въз основа на решение на националната конференция, според което партията се регистрира самостоятелно за местни избори. Това не означавало, че няма да са в местни коалиции с ГЕРБ на 29 октомври, независимо, че партията на Бойко Борисов също ще се регистрира отделно. На места структурите на СДС са искали да се явят самостоятелно, уточни Румен Христов. Внесли сме 6724 подписа и се надяваме, че в тези общини, в които СДС има присъствие – около 200, навсякъде ще имаме кандидати за общински съветници, а на много места - и кметове.

За София ГЕРБ-СДС ще се явят заедно, каквото е и решението на градската организация на синята партия. Христов уточни, че СДС ще издигне районни кметове, но вероятно ще са по-малко от предишния местен вот. 

Има няколко опции коя да е кандидатурата за кмет на София, посочи още Христов. Първоначално той е смятал, че сблъсъкът ще е на идеологическа основа – кандидат на Държавна сигурност (ДС) срещу кандидат против ДС. Според вътрешно социологическо проучване обаче, хората се вълнуват повече от прагматични въпроси, свързани с бита в София, движението, замърсяването на въздуха. В този смисъл мисля, че кандидатът трябва да бъде добре запознат с проблемите на столицата, да има опит и да ги решава, посочи Румен Христов. До 19 септември остава малко време, така че скоро ще бъде обявена номинацията на ГЕРБ-СДС за градоначалник на София, каза Христов в отговор на въпрос кога ще стане известен претендентът на коалицията.

Председателят на СДС очаква до края на седмицата – четвъртък, петък, да има и лидерска среща. Няма да скрия, че има търкане, че ГЕРБ-СДС не печелят от тази коалиция но големите въпроси пред България трябва да бъдат решавани и това може да направи само редовно правителство, изтъкна Румен Христов. Надявам се, че независимо от противопоставянето, което ще бъде почти във всяка община, ние трябва да продължим до изпълнението на основните задачи - Шенген и еврозоната, добави той.

На въпрос дали трябва да бъде сменен националният празник 3 март, лидерът на СДС обясни, че според техните разбирания това трябва да стане с 22 септември – датата на обявяването на независимостта на България, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай