Гений, прославящ България, търси пари за университет. Къде е МОН?

Петър Жотев е двукратен златен медалист от международни олимпиади по биология

Гений, прославящ България, търси пари за университет. Къде е МОН? | StandartNews.com

България има наистина гениални деца. Но институциите у нас нехаят за това. Вторият в света по биология – Петър Жотев, ученик в 12 клас на СМГ, започва дарителска кампания. Той трябва да събере 120 000 паунда, за да продължи обучението си в престижния Тринити колидж на университета Кеймбридж. Таксата е малко над 40 000 паунда годишно, но за да започне, трябва да докаже, че има сумата за три поредни години.

Петър е двукратен златен медалист от международни олимпиади по биология. Благодарение на академичните си успехи и след серия трудни изпити, Жотев е приет в специалност "Природни науки" на престижното учебно заведение. Там не се влиза само с оценките от дипломата. Петър е държал изпит, писал е есе и е имал две интервюта.

Финансовата пречка е сериозна, абсолютно непосилна не само за български олимпийци, а и за европейски кандидат-студенти, коментира пред БНР проф. Албена Йорданова, ръководител на националния отбор по биология.

По думите ѝ на последната международна олимпиада Петър Жотев е на второ място в света, което е историческо постижение за българските участия досега. В олимпиадата са взели участие повече от 250 състезатели от над 70 държави, а нашите олимпийци са записали в актива си 1 златен, 1 сребърен и 2 бронзови медала.

В ход е кампания за набиране на средства, с които да се покрият финансовите изисквания на Тринити колидж и Петър да успее да учи там. Кампанията е започнала преди броени дни.

"Много хора се отзовават, добронамерени, с желанието да помогнат на Петър - безкрайно талантлив, можещ и знаещ младеж, гордост за България", заяви проф. Йорданова.

Не е ясно къде е МОН и за какво точно отиват парите от фонда за даровити деца, след като доказано талантливите трябва да разчитат на дарителски кампании.

От Тринити колидж искат уверение, че имаме цялата сума, събрана накуп, за три години, уточни ръководителката на националния ни отбор по биология.

"Тези блестящи умове на България заслужават подкрепата и на държавата, не само на обществото, на техните приятели, родители, преподаватели."

Запитана къде е бизнесът в подобни ситуации, проф. Албена Йорданова посочи, че в случая Петър Жотев се е насочил към изследователски дисциплини с последващо приложение във фармацията и медицината.

"Много е далечна перспективата, а в България, знаете, се мисли в по-кратки срокове. Очакваме по-сериозна подкрепа."

Албена Йорданова изрази надежда млади таланти като Петър "след време да се върнат в България, защото пътят им е тръгнал оттук и е редно тук да реализират своя потенциал".

Петър може да бъде подкрепен както директно на банковата му сметка BG27STSA93000026605443 – титуляр Петър Жотев, така и чрез връзка с проф. Албена Йорданова - [email protected].

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай