Гаврят се с линейка за простреляно дете

Гаврят се с линейка за простреляно дете | StandartNews.com

Спешната кола дошла за 3 минути, сигналът се оказал фалшив

Фалшив сигнал за простреляно дете вдигна накрак екип на Спешна помощ в София. Гаврата с линейка стана в нощта срещу четвъртък. Тогава на телефон 112 се обадил човек, който съобщил тревожната новина за раненото хлапе. Изпратената на място линейка обаче установила, че сигналът не отговаря на истината. "Беше съобщено за простреляно дете. Линейката стигна за три минути, за щастие бяхме наблизо. Нямаше обаче нищо такова", разказа лекарка от Центъра за спешна помощ в София пред бТВ.

"Трябва да носи отговорност този, който си позволява такава гавра", смята тя. Много често се случва линейка да бъде ангажирана за настинка или алергия, докато някой някъде получава инфаркт и не може да бъде спасен, коментираха нейни колеги. "Хората, които подават сигналите, могат да подсилят симптомите, може да се премине от една в друга група, много често се случва да изпращаме линейки за леки случаи, но се подават като неотложни", казват те. И се надяват новият стандарт за Спешната помощ да оптимизира системата. Той ще влезе в сила най-късно до края на септември, обяви вчера зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков.

Случаите с деца ще са с предимство, те винаги ще са с код "червен" за линейките. "Това не означава, че възрастните ще бъдат дискриминирани, но от децата не може да се снеме анамнеза, а родителите винаги са много притеснени в обясненията си", обясни Ваньо Шарков пред Нова тв. Той допълни, че с предимство ще са хората със симптоми

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай