Фермерски съюз с важен призив за протеста на зърнопроизводителите

Протестните действия в страната и столицата ще започнат от 18 септември

Фермерски съюз с важен призив за протеста на зърнопроизводителите | StandartNews.com

Организацията Български фермерски съюз, която е член на европейската земеделска организация „Копа – Коджека", призовава за мирен протест и земеделските производители да не се поддават на провокации, предаде БТА.

В позицията на съюза се отбелязва, че протестите са демократично средство за изразяване на позиция и защита на интересите във всяка страна член на ЕС. Според Георги Стоянов, председател на фермерската организация, именно заради липсата на диалог, за първи път от години целият сектор излиза заедно на общ протест.

Поводът за ескалиране на напрежението в земеделския сектор е решението на Народното събрание за отмяната на забраната за внос на селскостопански стоки от Украйна, посочват от съюза. Те добавят, че Инициативният комитет, в който влизат организациите у нас, формулира искания към управляващите, сред които е продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна, както и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна.

Другите им искания са да бъде изплатен до 30 септември пълният размер на компенсациите за повишените разходи за производство вследствие на  войната в Украйна, както и отпадане на тавана на помощта. Настоява се и за незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100% пропаднали площи. Протестиращите искат и осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващите държавни помощи, както и за нови.

Протестните действия в страната и столицата ще започнат от 18 септември на различни места, като ще включват блокиране на гранични пунктове и главни пътища, се посочва в съобщението.

В събота земеделски производители отново потвърдиха протестната си готовност, а премиерът Николай Денков отправи втора покана за среща с техни представители, след като от бранша отклониха първата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай