Фандъкова: Затваряне на София не е на дневен ред

Метрото ще се движи по-често в пиковите часове

Фандъкова: Затваряне на София не е на дневен ред | StandartNews.com

В момента не стои въпросът със затварянето на София заради коронавируса. Това увери кметът на града Йорданка Фандъкова пред БНТ.

"Виждаме, че всеки ден броят на заразените се увеличвава, по-важното е, че се увеличава броят на хоспитализираните. Най-важното е да запазим здравната система и медиците, което изисква дисциплина и уважание. В момента мерките са адекватни и достатъчни, за да продължим икономическата дейност в града", обясни кметът.

Тя съобщи, че от началото на седмицата е акцентирано върху по-строгия контрол за спазване на противоепидемичните мерки. "От началото на седмицата са проверени над 1600 търговски обекти, издадени са само 4 акта за неносене на маски. В градския транспорт проверките са от ЦГМ и полицията има 17 акта за неносене на маски и 4 предупредителни протокола", каза Фандъкова.

За заповедта за носене на маски на открито тя коментира: "Смятам, че заповедта е много конкретна и показва, че мерките са възможно най-леките и става въпрос са носене на маски на октрито само когато не може да се осигури физическа дистанция".

Фандъкова каза, че общинските болници са в стабилно състояние. Тя припомни, че се подготвя метрото да се движи по-често по време на пиковите часове. 

Кметът коментира и втората актуализация на бюджета, която днес ще бъде разгледана в Столичния общински съвет. "Целта е първо да осигурим финансовата стабилност на общината, както и да подпомогнем губещите сектори. Безспорно един от тях е транспортът. Намаляваме общия бюджет с 18 млн.лв. Подкрепяме с 4 млн. лв. транспортния сектор, 1,2 даваме за осветление и увеличваме бюджета за строителство на детски градини", обясни Фандъкова и допълни, че има готовност през ноември да започне стоителството на три градини в Горна баня, "Кремиковци" и "Възраждане".

"В момента строим 12 нови сгради на детски градини, 3 нови деткси градини ще започне да се строят през ноември. През 2021 г. има готовност за старта на 28 градини. Финансово строителството е осигурено, тази година получихме голяма подкрепа от правителството в размер на 65 млн. лв.", коментира градоначалникът. 

По думите й коронакризата безспорно се отразявана икономиката на града. "Тази година най-вече се отрази на туризма и на културните, и творчески индустрии. Отчитаме през август спад на туризма в размер на 80%", каза кметът. 

За забавянето на разширението на бул. „Тодор Каблешков“ Фандъкова каза, че строителството в градски условия е пълно с предизвикателства. "Аз също се възмущавам винаги, когато има забавяне на срока, но все пак е важно да се отчетат и всички условия", заяви кметът и припомни, че днес се отваря част от "Каблешков". Фандъкова коментира и друг нашумял ремонт - на Западен парк, които по думите се е забавил, заради препроектиране на проекта, а вече се довършват алеите и се очаква реконструкцията да продължи до края на годината. "Тази година реконструирахме парк „Дружба“, завършва и следващия етап на Северния парк", припомни тя. 

Фандъкова каза, че вече е представавена и идеята за обновяването на част от Борисовата градина, но така че да се запази историческата част на парка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай