Неделя,

Фандъкова спря строежа на 12-ет. хотел в Младост 1

От: Стандарт -
A
A
A

Проблемният терен се намира пред блок 73 и предизвика масови протести в района. Последният импровизиран митинг на местните жители бе на 19 юни. На него присъства омбудсманът Мая Манолова, която препоръча именно СОС да отмени решението си от 20 декември 2018 г., което дава зелена светлина на строителството върху терена. Седмица по-късно Фандъкова предприе мерки за решаване на проблема.

Към момента тя е спряла процедурата, тъй като не е подписала решението на общинските съветници за уреждане на регулационните сметки на терена.

Спорният терен пред блок 73 според действащия Общ устройствен план на София е с предназначение „за жилищно строителство“. Собственикът на терена е Гергана Симова, управител на „Джи Ти строй“ ЕООД.

Хората от съседните блокове настояват, че теренът е сред последните оцелели зелени площи в квартала, и настояват там да не се строи.

Кметът на София Йорданка Фандъкова поиска и 4 имота от Борисовата градина, които в момента са собственост на дружеството „Софийски имоти“, да се върнат обратно на Столична община. Прехвърлянето трябва да получи одобрението на Столичния общински съвет. Докладът на столичния кмет вече е включен в дневния ред на сесията в четвъртък. „Въпросните обекти попадат в парка Борисовата градина, който се поддържа и управлява от общинското предприятие „Паркове и градски градини“ в това число и частта от парка, която е изключителна публична държавна собственост, дадена за управление на Столична община през 2012 г. с решение на Министерския съвет“, припомня в доклада Йорданка Фандъкова. Нейното категорично мнение е, че е целесъобразно и законосъобразно цялата територия на парка да се управлява от Солична община, като се поддържа от общинското предприятие „Паркове и градски градини“, в това число и описаните 4 имота.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички