Фандъкова с голяма новина за софиянци

Тя коментира и кандидатурата на Васил Терзиев

Фандъкова с голяма новина за софиянци | StandartNews.com

Една от основните цели на моите три мандата и половина беше да утвърдя метрото като стратегически приоритет за София. Днес виждаме, че това е безспорен проект, който се признава дори от моите опоненти. През последните 15 години изградихме 80% от действащото метро, и продължаваме. В момента строим три километра с три метростанции, като продължение на третата линия от ж.к. "Хаджи Димитър" до ж.к. "Левски“ в район “Подуяне”.

Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверката на строителството на участък от разширението на Линия 3 на метрото в София „ж.к. Хаджи Димитър - ж.к. Левски“.

“Изграждането на метрото върви в срок, въпреки всички трудности, най-вече финансови, които имахме. Изпълнява се в срок и се очаква този участък да свърши до края на 2025 г.”, добави Фандъкова.

Тя коментира, че очаква започването на изграждането на участъка през квартал Слатина. “Това са още 6 километра метро с шест метростанции”, уточни тя. Кметът на София подчерта, че метрото е един от начините да променят София и изрази надежда следващият кмет на столицата ще продължи всички проекти в тази насока. “Защитавала съм всеки лев, лев по лев, участък по участък при планирането и проектиране на метрото”, отбеляза тя.

Фандъкова уточни, че финансирането за участъците от съществуващата метро мрежа са осигурени 3 млрд. лв.

Кметът на София коментира, че очаква в четвъртък на заседанието на СОС да бъде одобрен доклада за още два километра с две метростанции в "Люлин". Тя каза, че подготвят и трасето от Лозенец до Студентски град, както и участъка от Бизнес парк до околовръстния път. “Това са подготвени трасета. Задачите на следващия кмет са много ясни в това отношение - да се довършат 9 километра метро, които се строят и да се започнат поне 6 километра. Метрото е един от проектите, който превръща града ни от постсоциалистически град в модерен европейски град”, смята Фандъкова.

“Започват събранията по структурите на партията както за смет на София, така и за районни кметове и общински съветници. Отдавна обявих, че това е моят последен мандат. Взех решението още след последните местни избори. Давам възможност на млади хора да се докажат и да работят за София”, каза тя и добави, че оставят редица проекти в различни сфери и се надява те да бъдат реализирани.

“Не познавам Васил Терзиев. Това което видях в новата коалиция - видях хора представители на различни партии, както леви така и десни. Отстрани ми изглежда малко странна тази комбинация, но всяка партия има правото да избере своята предизборна стратегия. Надявам се, че след като ПП-ДБ дадоха ясна заявка за интерес към София и издигнаха свои кандидат, Терзиев заяви като основен приоритет строителство на детски градини, което е страхотно продължение на моята програма и се надавам, че министърът на финансите Асен Василев този път ще заложи средства за съфинансиране строителството на детски градини в София, защото това не се случи през 2021 г. и 2022 г.”, коментира тя.

Проф. Стоян Братоев, изпълнителен директор на „Метрополитен” ЕАД каза, че метрото в момента е 52 километра. “Разполагаме с 82 влака. В процедура сме за още 8 влака за първата и втората линия, защото интензивността и броят на пътниците нараства”, уточни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай