Фандъкова с голяма новина за Борисовата градина

Тя информира още, че е спечелено едно от делата по заповедта на главния архитект на София

Фандъкова с голяма новина за Борисовата градина | StandartNews.com

„Заедно с кмета на район „Средец“ Трайков проведохме разговор, за да коментираме подобряване на сигурността и най-вече на контрола за достъпа в Борисовата градина. Тогава набелязахме няколко стъпки. Вчера получих предложението от „Зелени системи“, които обследваха района, и ще монтираме още 24 камери, като общо 14 камери ще бъдат насочени изцяло като наблюдение към този терен, станал преди 20 години частна собственост, в който собствениците си позволиха да извършат тази безогледна сеч, на която всички бяхме свидетели“. Това съобщи пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова по повод изсечените дървета в района на къпалнята „Мария Луиза“, предаде БГНЕС.

„От една страна ще продължим да работим, за да може да се монтират тези допълнителни камери, от друга страна, изваждаме обектите, които се охраняват от фирмата „Боду“, с която „Зелени системи“ имат договор, защото са допуснали сериозни пропуски в охраната, така че ще възложим тази дейност на общинската охранителна фирма „Егида““, отбеляза кметът на София. Фандъкова допълни, че това е решението от вчера, което е коментирано заедно с районния кмет и се надява да продължат и да подобряват още повече охраната на Борисовата градина.

В първия момент, след получаване на сигналите, изпратих веднага целия контролен ресурс на Столична община и наложих най-високата възможна санкция по закон – 100 000 лв., която е по закона на София, както ние го наричаме, защото това е възможно най-високата санкция и веднага предоставих сигнал на прокуратурата и на полицията“, каза още тя и обясни, че очаква разследванията да продължат.

„Ние направихме собствена проверка по отношение на охраната и след като установих и там пропуски, това всъщност е следваща санкция по този въпрос. Надявам се, с подобряване и охраната, няма да се допусне повече подобно нещо“, заяви Фандъкова и припомни, че имаше разрешително за отсичането на 11 дървета, но собственикът си е позволил без никакво разрешение да прави сеч на други 28 дървета. Тя е категорична, че прехвърлянето на отговорност не е продуктивно, по-важното е всички да се обединят, че престъпното деяние на собственика трябва да бъде наказано и да не се повтаря.

Фандъкова каза, че ще бъде увеличена възможността за контрол. „Камерите ще работят 24/7, т.е. записи ще се правят постоянно, което винаги е по-добрата форма на контрол. Освен това ще разчитаме вече на общинската фирма, която да не допуска пропуските, правени от охранителите на частната фирма, която охранява“, коментира още столичният кмет.

Тя информира, че е спечелено едно от делата по заповедта на главния архитект на София за премахване на незаконните сгради близо до язовир Искър, на терен, който принадлежи на горското стопанство. „Знаете, че главният архитект издаде три заповеди за премахване, като установи, че те са напълно незаконни. Първото решение на съда излезе с потвърждаване на заповедта на главния архитект“, съобщи тя.

„Още днес ще издадат, или вече са издали заповед за доброволно премахване. Срокът е 14-дневен, ако това не се случи, след този срок ще бъде премахната сградата за сметка на общината и средствата ние ще си претендираме и ще търсим от собственика, но няма да оставим без последствия“, каза още столичният кмет.

Фандъкова заяви, че остават още две дела за незаконни сгради, като изрази надежда, че те също ще бъдат в тази посока, защото както тя, така и главният архитект искат да покажат, че са абсолютно безкомпромисни срещу всякакви нарушения и над никого не може да има чадър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай