Фандъкова проговори! Как ще се спаси София

Но не искала да дава съвети

Фандъкова проговори! Как ще се спаси София | StandartNews.com

"Съвети не давам, но ще давам един несъвет - не съветвам никого да си прави пиар с криза с отпадъци, особено кмет и общински съветници, защото това се връща като бумеранг. Това е чувствителна тема.

На 2 януари от Столична община съобщиха, че столичният завод за третиране на отпадъци не изпълнява целта си по предназначение и има потенциален риск София да преживее криза с боклука в следващите 3 години, ако не се вземат спешни мерки."

Това каза бившият столичен кмет Йорданка Фандъкова пред БНТ.

По думите й в темата за боклука няма нищо тревожно. Тревожно е само поведението и това че безотговорно е да заплашваш хората с криза, която евентуално би дошла след три години, каза още тя. Според нея темата с отпадъците е ключова за всеки град, а за София е тема на сигурността на града. Започнах работа като кмет с балите на площадките, това беше ужасяваща криза със затворени депа. Но никога не съм си позволила да плаша хората, работата на кмета е да намира решения, а хората да бъдат възможно най-спокойни. Оставих работещ завод, буквално в последните дни като кмет отидох да проверя за последно работата, каза още Фандъкова.

По отношение на блокажа в Столичния общински съвет тя заяви, че липсва диалогът. В политиката е изключително важен диалогът и възможността да правиш компромиси, особено когато нямаш мнозинство. Аз самата два мандата съм работила без мнозинство на групата на ГЕРБ-СДС, особено в последния мандат. Получавахме често подкрепа от групата на патриотите, нямахме официално споразумение, но пък договаряхме тази подкрепа и това не беше лесно. Лично съм водила тези разговори, защото кметът е този, който има отговорността  да си осигури мнозинството, така че да може да работи за града, каза още тя. И заяви, че хората ясно са дали вота си както за тези, които искат да управляват София, така и за тези, които искат да я контролират като опозиция.

"На мен липсва диалогът. Там се казва: "подкрепете ни, защото така. В политиката невинаги първият е победител, защото като нямаш мнозинство, трябва да търсиш подкрепа", обясни бившия кмет на София. Според нея в най-голямата група в общинския съвет като че ли има някаква борба за лидерство. Нямаме ясен отговор кой е лидерът, кой води разговорите, по какъв начин, на какви компромиси, към кого се обръща? Това са основни въпроси в политиката. Определено общинският съвет е в политическа криза и опасността да се превърне в управленска криза на София е голяма, предупреди тя.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай