Евтин ток за хората, но по-скъп за бизнеса

Евтин ток за хората, но по-скъп за бизнеса | StandartNews.com

Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт

- Проф. Тасев, откъде ще дойде намаляването на цената на тока от 1 юли у нас?

- И аз това се питам. Защото елементарните сметки сочат друго. Делът на нерегулирания пазар на електроенергията у нас, т.е. бизнесът, в който се включват и магазинчета, фризьорски салони и пр., е 34,8%, а регулираният пазар, в който от 1 юли остава само битовото потребление, е 65,2%.

- Лошо съотношение. А какво е общото производство на електроенергия и делът на ВЕИ?

- Според данните на ДКЕВР през следващия регулаторен период, за да бъде изкупена енергията от ВЕИ, трябва да бъдат събрани 1,239 млрд. лева. Делът на "зеленият ток" ще е 13% от брутното производство на електроенергия, но 36% от крайната цена.

- Ужас - 13% товарят сметката с 36%!

- Така е. Брутното потребление трябва да бъде 33,383 млрд. кВтч. От тях 4,3 млрд. кВтч ще е "зеленият ток", който трябва задължително да бъде изкупен по средна цена 295,23 лв. за общата сума от 1,239 млрд. лв.
Ако се разделят 1,239 млрд. лв. на 33,383 млрд. кВтч, излиза, че добавката "зелена енергия" трябва да бъде 37,1 лв. за Мвтч, докато в момента тя е 11,1 лв. за Мвтч.

- При това пресметната върху 40 млрд. кВтч, а не върху новите 33,383 млрд. кВтч, нали?

- Абсолютно. Съжалявам, но това сочи моделът, основан на базата на данните на ДКЕВР. Затова аз питам - кой ще плати разликата между 37,1 и 11,1 лв. за МВтчас?

- Индустрията!

- Очевидно, след като цената на регулирания пазар трябва да падне - няма кой друг. А реалната разлика ще е по-висока заради тези 7 млрд. кВтчаса намалено потребление. Но хайде, нека не "издребняваме" за "някакви си" 7 млрд. кВтчаса. Защото и това не е всичко. Казахме, че тези 1,239 млрд. лв. са необходими за изкупуване на "зеления ток" през следващия период - от 1 юли 2013 до 30 юни 2014 г. Но според бившия председател на ДКЕВР Евгения Харитонова поради грешка в прогнозите по отношение на въведени мощности ВЕИ средствата, които не достигат за изкупуване на "зеления ток" от стария регулаторен период - до 30 юни 2013 г., са 0,4 млрд. лева. Така че се получават 1,639 млрд. лв., което е реалната сума за изкупуване на зеления ток - от произведен, но неплатен "зелен" ток досега и за бъдещия период. Следователно, за да бъдем обективни, трябва да разделим тези 1,639 млрд. лв. на 33,383 млрд. кВтч, ще получим обективната добавка "зелена енергия", която някой трябва да плати. И тя е 49,11 лв. за МВтчас. Като отново напомням - при 11,1 до сега. Значи добавката трябва да скочи над 4 пъти. Виждате колко е тежка ситуацията. И лично за мен никак не е ясно откъде ще дойде това намаление на цената за бита, което ни обещават от 1 юли. В интерес на истината компенсирането през фонда "въглеродни емисии" може да намали тежестта от увеличението на тези добавки, но далеч от нивото на пълна компенсация. Този фонд в момента не надвишава 100 млн. лева.

- А като орежат добавката от количествата за износ и натоварят с тях индустрията, тя реално ще скочи още, нали?

- Да, защото някой трябва да я плаща. Вижте - уравнението е елементарно. Сумата за изкупуването на енергията е една - и като махнеш добавката от износа, за да компенсираш приходите, трябва да натовариш цената на някой друг. И след като искаш на намалиш цената за бита, кой остава да бъда натоварен? Бизнесът! Защото на пазара други няма!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай