Сряда,

Европа се пържила в рекордна жега през юни

От: Редактори, сн. БГНЕС -
Европа се пържила в рекордна жега през юни
A
A
A

В последните дни Европа живее в рекордни горещини. Иван Цоневски от Европейския център за метеорология във Великобритания , каза пред БНР, че месец юни 2019-а година е най-топлият юни, измерван някога - и в глобален мащаб, и в Европа.

"Юни е бил с 2 градуса по-топъл от средната температура от 1989 до 2010 година. Това е много, защото не се фокусираме само в районите на горещата вълна, а е осреднена стойност и 2 градуса са изключително много", уточни той.

По думите му основната причина за горещата вълна в Европа е пренос на горещ и сух въздух от Северна Африка, но друг фактор е, че почвената влага е много ниска в Западна и Централна Европа и затова по-голямата част от слънчевата енергия отива за нагряване на въздуха, директно. "Ако беше по-влажна, тогава част от тази енергия щеше да отива за изпарение на водата от почвата и въздухът щеше да се нагрява по-малко".

"Ако сравним това горещо време в Европа с прединдустриалната епоха от 1850-а до 1900-та година, имаме повече от 3 градуса по-висока температура, отколкото е била тогава", добави Цоневски.

Метеорологът от НИМХ Марияна Попова коментира пред БНР, че днес най-топло в България е в Северна България - във Видин, Враца, Монтана, Русе, Силистра.

"Абсолютните температурни максимуми за нашата страна са измерени през юли", уточни Попова и добави: "45,2 градуса са отчетени през 1916-а година в Садово, Пловдивско".


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички