"Евронюз" сложи заглавие гилотина върху България!

Нарече ни "най-бързо свиващата се държава в света"

"Евронюз" сложи заглавие гилотина върху България! | StandartNews.com

България е начело в световната класация по брой смъртни случаи на глава от населението, свързани с коронавируса, две седмици преди провеждането на предсрочни избори за трети път тази година, които ще се състоят на 14 ноември. Така започва статия в новинарския сайт на "Евронюз", цитирана от bTV.

"Всеки ден България губи хора, еквивалентни на една самолетна катастрофа. Това е наистина ужасяващо", казва Ружа Смилова, програмен директор в Центъра за либерални стратегии със седалище в София.

Въпреки това населението не е податливо на ограниченията, като в няколко града избухнаха протести срещу зелените сертификати, които станаха задължителни за влизане в молове или ресторанти.

Страната се намира в тежка политическа криза, белязана от продължилото месеци наред протестно движение, започнала миналата година с призив за оставка на правителството на Борисов, пише в статията.

"Понастоящем страната се ръководи от служебно правителство, което не желае да приема по-строги мерки поради страх от обществен отзвук", се казва още в статията.

България - най-бързо свиващата се държава в света - така ни наричат в материала.

Публикацията ни описва като държава, страдаща от демографски срив, дължащ се на миграцията, както и на ниската раждаемост. Настоящата спирала на смъртността, заради COVID, вероятно ще задълбочи проблема, казва авторът на материала.

 Така че, въпреки че има демографска паника, обществото е безчувствено към масовата загуба на живот в момента. То не е готово за по-строги мерки. Ако това не се промени, не виждам как президентът ще въведе по-строги мерки", обяснява пред чуждия екип Смилова.

На този етап от пандемията в България са регистрирани 338,83 смъртни случая на 100 000 жители, като зад тях е само Бразилия с 287,46 жертви.

Единствената друга европейска страна в челната петица е съседна Румъния с 237,73 смъртни случая на 100 000 население, което я поставя на трето място в общото класиране, според данни на института "Джон Хопкинс" от 29 октомври.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай