Евразийският съюз не се огражда, а търси мостове

Евразийският съюз не се огражда, а търси мостове | StandartNews.com

Ще увеличим инвеститорите и ще вдигнем стандарта на живот

Темиртай Избастин, посланик на Казахстан

- Ваше превъзходителство, в Астана се подписа Договор за създаване на Евразийски икономически съюз. Защо столицата на Казахстан бе избрана за място за това събитие?

- Казахстан е един от главните инициатори на евразийската интеграция. За пръв път идеята за необходимостта от създаване на Евразийския съюз издигна президентът на нашата страна Н. А. Назарбаев през 1994 г., изказвайки се в Московския държавен университет "Ломоносов", а на 10 октомври 2000 г. по негова инициатива именно в Астана бе подписан Договор за създаване на Евразийската икономическа общност, според който основна цел на създаването на общността е формиране на Митнически съюз и Единно икономическо пространство.

Днес обаче Астана вече се възприема не просто като столица на Казахстан, но и като столица на евразийската интеграция.

- Какво ново ще прибави Евразийският съюз към съществуващия от 2010 г. митнически съюз между държавите, които го подписват?

- ЕАИС, който стартира на 1 януари 2015 г., означава следващ етап от интеграцията.

Последователно ще станат реални механизмите за съгласуване на икономическите политики на трите страни и осигуряване на трансгранично свободно движение не само на стоки, а и услуги, капитали и трудовите ресурси. Принципиалното ново нещо е осигуряване на свободна търговия с услуги на територията на ЕАИС, според който държавите членки се стремят към създаване на единен пазар на услуги. Създаването на ЕАИС ще даде нов тласък за развитието на взаимната търговия, осъществяване на инвестициите и движението на работната сила, а също така икономическото сътрудничество и стратегическото партньорство с държавите участнички в ЕАИС.

- Какви ще са възможностите на новия огромен пазар и преимуществата за неговите участници?

- Както заяви президентът на Казахстан Н. Назарбаев: "Ние създаваме Евразийския икономически съюз не за това да се отградим от всички, а обратно, максимално да сътрудничим с другите партньори. Казахстан, Беларус и Русия работят по създаването на съюза в духа на стратегическото партньорство и приятелството. Икономическата интеграция значително ще засили икономическите възможности на всички държави".

Ще отбележа няколко положителни фактори в създаването на ЕАИС:

1) Укрепване на икономиките. ЕАИС ще позволи да се разгръща производството, да се хармонизира и ускорява сближаването на икономиките на трите страни заради тяхната модернизация и повишаване конкурентоспособността.

2) Разширяване на пазари. Руският президент обърна внимание, че вече не толкова външното търсене, колкото търсенето вътре в Митническия съюз осигурява натоварването на предприятията на трите страни.

3) Повишаване на жизненото равнище на населението. Модернизацията на икономиките на страните участнички ще способства за ръста на благосъстоянието на населението. Освен това нашите народи вече са успели да оценят възможността за бързо пресичане на държавните граници в рамките на съюза без митнически проверки.

4) Нови инвестиционни възможности. Очевидно е, че пазарът с голямо население, богати природни ресурси и добре подготвени кадри не може да не заинтересува инвеститорите. По оценките на експертите, създавайки Евразийски съюз, до 2030 година трите страни ще получат допълнителен ръст на БВП в 25%, или повече от 600 милиарда долара.

- Има ли вероятност към договора по-късно да се присъединят и ориентиралите се към евроинтеграция Молдова, Грузия и Армения?

- Тъй като ЕАИС е едно от най-перспективните обединения, много държави вече изразяват своята заинтересованост в участието в проектите на евразийското пространство. Днес ние нямаме никакви географски ограничения за приемането на нови държави в ЕАИС. Киргизстан планира да влезе в съюза до края на годината, а Армения да подпише Договора за присъединяване до 1 юли т. г. В икономически план ние можем да станем мост, съединяващ динамичните икономики на Европейския съюз, Източна, Югоизточна и Южна Азия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай