Петък,

Вижте кога ще падне цената на бензина

От: СТАНДАРТ -
1062
Вижте кога ще падне цената на бензина
A
A
A

Кога цените на бензина ще паднат? Отговор на този въпрос даде Георги Ганев от „Демократична България”. Но, за съжаление, прогнозата му не бе добра.

Цените на горивата няма да спаднат докато продължава конфликтът в Украйна, каза Ганев пред Нова тв. По думите му, ако се сложи край на конфликта, бързо ще има преструктуриране на нещата и цените ще паднат надолу.

„Има два двигателя, определящи за поскъпването на горивата - общата инфлация в целия свят и поскъпването на горивата на световните пазари. Смяташе, се че нива от над 100 долара за барел са прекомерно високи, но се вижда, че от началото на войната тези нива се поддържат. Петролните и газови доставки могат да бъдат силно увредени заради конфликта. Цените ще продължат да се покачват заради неяснотата около ситуацията”, каза той.

Той коментира още, че опит у нас е бил направен опит да се всее паника със ситуацията и някой да извлече дивиденти от това.

„Кой и защо не е ясно. Положението  с горивата обаче не е като това със зърното - горивата се внасят. Проблемът  е сериозен Може да бъде решен, но това ще има цена и логистични предизвикателства”, обясни той.

Във връзка с проблемите около износа на зърно Георги Ганев коментира, че няма причина тазгодишната реколта у нас да не бъде нормална.

„България е една от малкото страни в Европа, която е производител и износител на зърно. Имаме по-малки потребности, отколкото е една реколта. Резервът ще е сигурен, прекомерно презапасяване не е препоръчително”, обясни той.

Ганев обърна внимание и на отказа на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова за се яви във външното министерство. „Личната ми позиция е, че тя много сериозни ни обиди”, обясни той.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички