Ето го феноменът, който носи страшния потоп

Учени обясниха защо е аномалията

Ето го феноменът, който носи страшния потоп | StandartNews.com

Една от основните предпоставки за екстремните валежи по Южното Черноморие и тяхната връзка с глобалните климатични промени е образуването на Омега-блок, който захваща две зони с ниско, и една зона с високо атмосферно налягане в гънките с разположено над тях струйно течение. 

Този блок установява зона с ниско налягане над Йонийско море, която е отговорна за валежите по Южното Черноморие. Рекордно високите температури на водата в Средиземно море, в резултат на климатичните промени, предизвикват повишено изпарение, което води до по-големи количества влага и съответно захранва валежите и създава предпоставки за страшни бедствия.

Това споделя в анализ за Климатека.бг д-р Валентин Симеонов, специалист във Федералния институт за технологии в Лозана, Швейцария.

На 5 септември заради интензивни валежи, причинили наводнения по Южното Черноморие, в Царево бе обявено бедствено положение. До момента властите съобщиха, че загиналите са четирима, засегнати са над 4000 души и са наводнени стотици домове и хотели.

Екстремните валежи в България, Гърция, Испания и Турция, наблюдавани през последните дни, са резултат от взаимодействието на няколко фактора - като блокиране на процеси, определящи времето, повишена температура на морската вода и други, коментира Симеонов.

В зоните с високо налягане времето е безоблачно и топло, а в тези с ниско налягане, то е по-студено, облачно и съпроводено с валежи.

Когато придвижването на тези зони спре по някаква причина, това се нарича блокиране и промените на времето на дадено място се забавят или спират също. Това блокиране може да продължи от дни до седмици.

При конкретния Омега-блок, зоната с високо налягане е разположена над Централна и Западна Европа и там времето е по-горещо от обичайното за сезона.

Западната зона с ниско налягане е разположена в Атлантическия океан, на запад от Испания. Тази зона доведе до екстремни валежи и наводнения, достигащи и до столицата Мадрид. Източната зона е с център над Йонийско море и обхваща и части от България. На нея се дължат екстремните валежи в Гърция и България.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай