Енчев: Подмененият вот ще роди БГ "Сириза"

Енчев: Подмененият вот ще роди БГ "Сириза" | StandartNews.com

Велизар Енчев влезе в сегашния парламент като депутат на Патриотичния фронт, но от 1 декември е независим. 62-годишният журналист бе сред най-популярните лица в телевизия СКАТ, където водеше предаването "Дискусионно студио". Преди това се подвизава също в БНР, тв "Европа", тв "Седем дни". В момента е сред най-активните опоненти на управляващата коалиция в парламента. Само преди седмица Енчев обяви, че ще създаде български еквивалент на "Сириза", която помете старите партии в Гърция.

До десет дни ще обявя хората, с които ще направим партията, казва Велизар Енчев

- Г-н Енчев, обявихте амбицията си да създадете българската "Сириза". Вие ли ще бъдете нейният лидер?

- Не знам дали ще съм лидерът, но такава партия ще има. Цялата наша политическа система се нуждае от радикална промяна. Това се разбира все повече от хората. Достатъчно е да видите във Фейсбук тяхното пълно разочарование и отхвърляне на сегашния политически модел, кой позволява подмяна на вота на избирателите.

- Какво имате предвид под подмяна на вота?

- Целият сегашен парламент е парламент на подменения вот. Като изключим ГЕРБ, която, харесва ли ни или не, изпълнява това, което предварително говори. Всички други излъгаха избирателите си. В Реформаторския блок, и особено г-жа Меглена Кунева, се кълнеха, че няма да влизат в коалиция с ГЕРБ, а по адрес лично на Бойко Борисов имаше какви ли не обиди и цинизми. И накрая - коалиционни партньори! Мен поне десетина сини избиратели - за мое удоволствие всички жени - са ме спирали по улиците на София, за да изразят своето възмущение от всичко това.

Те не казват, че са против коалицията с ГЕРБ - все пак става въпрос за две десни формации, членки на ЕНП, а от това, че лидерите на РБ преди изборите говореха съвсем друго.

Втората измама е тази на Патриотичния фронт. Аз все пак бях централна медийна фигура там и знам най-добре как стояха нещата. В предните години дори не е ставало въпрос за коалиция с ГЕРБ, да не говорим за такава с Реформаторите.
Не само че не е ставало дума за някакво ограничаване на критиките по техен адрес, напротив. Но в нощта на 5 октомври се оказа, че Патриотичният фронт ще подкрепи правителството на ГЕРБ и РБ. Тотална измама за тези 240 000 души, които гласуваха за ПФ. Те никога нямаше да дадат вота си за него, ако предварително им бе казано, че това може да се случи. Същото важи за АБВ - една социалистическа партия влезе в дясно правителство. Ето, всичко това е причина гражданите на България да са все по-убедени, че трябва радикална промяна.

- Има ли вече публични личности, които ще ви подкрепят и ще се включат в създаването на новата партия?

- Да, има вече подкрепа на доста известни хора от политиката, икономисти, юристи, от медийните среди и протестните мрежи. Но засега се въздържам да съобщя имена. След десетина дена ще има една кръгла маса, на която ще се поставят всички наболели въпроси на нашето общество, и тогава ще ги видите.

- Вие акцентирате на вътрешните ни проблеми. А каква е вашата позиция за събитията в Украйна?

- Аз лично не мога да кажа кой е прав и кой е крив за днешната драма на Украйна.

Но 90 процента от българите споделят руската позиция и остро критикуват поведението на Киев и най вече - небалансираната политика на България в момента, която по същество е изпълнение на политиката на САЩ.

- В случая няма ли известен разнобой между позициите на премиера Борисов и президента Плевнелиев?

- Пропастта между тях наистина се увеличава, стига да не е някаква постановка, но не вярвам да е така. И двамата вече мислят за президентските избори догодина. Росен Плевнелиев се надява да остане на "Дондуков" 2, а Бойко Борисов - да влезе там.

- Убеден ли сте, че Бойко Борисов ще се кандидатира за президент?

- Сигурен съм, че ще го направи.

- Като независим депутат развивате доста активна законодателна дейност. Кои са най-важните ви предложения?

- Това е законопроектът, който внесох на 29 декември м. г., когато се приемаше бюджет за 2015. Тогава предложих държавната субсидия за даден глас да се намали от 11 на 5 лева. Да се ореже също бюджетът на НСО и макар и символично, и бюджетът на държавния глава. Това щеше да даде икономия от 45 милиона лева, достатъчни за коледни добавки за пенсионерите, намиращи се на прага на бедността. Но това не бе прието по време на едно ненормално гласуване, извършено през нощта и в отсъствие на депутатите от БСП, които напуснаха в знак на протест против начина, по който ГЕРБ води заседанието. Това мое предложение бе отхвърлено от всички парламентарни групи с изключение на ПФ. Тогава Валери Симеонов подкрепи моето предложение да се намалят субсидиите на партиите, но категорично отхвърли тези икономии да отидат за 13-а пенсия. Затова сега отново внесох в деловодството на парламента това предложение като допълнение на закона за политическите партии. И се надявам това да стане

- Какви са ви мотивите?

- Ако този парламент завърши мандата си, за 4 години партиите, които са в него, ще получат следните умопомрачаващи суми. ГЕРБ - 48 милиона лева, БСП - 24 милиона, ДПС - 23 милиона, РФ -11 милиона, ПФ - 11 милиона, ББЦ - 8,5 милиона, "Атака" и АБВ по 6 милиона. Към тях трябва да прибавим и спечелилите над 1% "Движение 21" и "Гласът на България", които ще получат по над един милиона лева. За България, най-бедната държава в ЕС, подобна субсидия е финансово необоснована и морално укорима. Средният размер на партийните субсидии в страни от Европа е 3,5 евро. А в най-богатата европейска държава - Германия, тя е само 50 евроцента. Сега, като се гледа това мое предложение в комисиите и в пленарна зала, ще се види кой кой е. И това ще бъде един лакмус за морала на политиците ни.

- Но нали все пак партиите имат нужда от средства, за да осъществяват своята дейност и да не разчитат на черни каси?

- Ще ви дам конкретен личен пример. Всяка седмица аз имам срещи, и не само с моите избиратели, но и с хора, гласували за различни партии. В момента имам 30 покани за такива и в провинцията. Но какви средства ми трябват за подобни срещи? Ползвам безплатно кола на парламента, разходите за която са от бюджета на Народното събрание.

Всеки депутат има представителни разходи от 1600 лева на месец. Това е достатъчно да се плати наемът за залите, за озвучаване и анонси за срещата по местните медии. Защо са тези милиони? По време на предизборните кампании има регламент за т. нар. "медийни пакети", които са допълнително облекчение за партиите, включително и за извънпарламентарните, които могат да ползват безплатно време по БНР и БНТ.

- Къде тогава отиват тези пари?

- Не мога да докажа нищо, но имам чувството, че голяма част от субсидиите се присвояват от ръководствата на партиите под формата на билбордове, реклами и т. н.

- Вие говорите за волята на гражданите, но излязохте в защита на паметника пред НДК, който мнозинството от софиянци още навремето не го възприе. Защо?

- Внесох този въпрос към министъра на културата Вежди Рашидов, провокиран от решението на Софийска община да се събори паметникът на 1300-годишнината и на негово място да се върнат плочите с имената на загиналите от 1 и 6 софийски пехотни полкове. Става дума не толкова за защита на един паметник, който бе авангарден за времето си, а за уважение към културното ни наследство, към създаденото от всички наши хора на изкуството - скулптори, архитекти, художници. Той е част от нашата културна история. Но предлагам комплексно решение - паметникът да остане, а край него да се адаптират стените на 1 и 6 полк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай